Спанакопита.
В динамиката на днешния свят често се чудим какво да приготвим за хапване и в много от случаите се връщаме към познатите рецепти и традиционните български вкусове. Време е да опитаме нещо ново, да излезем извън границите на националната кухня, да потърсим нови, вълнуващи вкусове и да се потопим в аромати и текстури от различни краища на света. На пръв поглед това звучи трудно и почти невъзможно, но фините кори на София Мел изцяло преобръщат тази представа. Именно те ще ни отведат на едно околосветско пътешествие, което ще превърне всяка хапка в блаженство и ще разкрие нови вкусови хоризонти.
А сега затегнете престилките и се пренесете в Гърция, където слънчевите лъчи галят маслиновите дървета и бризът на Егейско море разнася аромат на свежи подправки и топъл зехтин, с вкусна Спанакопита.
Нарежете спанака и го запържете за няколко минути, докато омекне. Към него добавете ситно нарязан копър. След това смесете натрошената фета с яйцата, солта и черния пипер. Намажете тавата със зехтин и започнете да редите корите, като всяка мажете със зехтин. На всеки 3-4 слоя слагайте от плънката. Накрая завършете с няколко слоя кори, намажете най-горната със зехтин и печете на 180 °C за 40-45 минути до златисто.
А сега е време да се пренесем 1500 километра на изток в сърцето на Турция и да опитаме от техния омайващ бюрек, който ще ни припомни аромата на прясно свареното кафе и пъстрите турски пазари.
Смесете сиренето, яйцето и ситно нарязания магданоз. Направете сместа, като разбиете киселото мляко и олиото. След това в намаслена тава поставете кора, намажете я с течната смес и добавете плънка. Повтаряйте до изчерпване на продуктите. Сложете от сместа на последната кора и изпечете бюрека във фурна, загрята на 180 °C за около 40-45 минути.
Нашето пътешествие продължава и със следващото ястие – ябълковия щрудел, който ще ни пренесе директно в Централна Европа или по-точно в Австрия – родната страна на великите композитори Моцарт и Бетовен.
Загрейте маслото и запечете галетата за няколко минути. Смесете ябълките, захарта, канелата и стафидите. Разпределете част от галетата и ябълковата смес върху кората и я завийте на руло. Повторете същото с останалите кори. Накрая намажете всяко руло с разтопено масло, изпечете във фурна, загрята на 180 °С, за 30-35 минути до златисто. Преди сервиране може да поръсите с пудра захар по желание.
Така, на пръв поглед традиционните кори за баница на София Мел се превръщат в един кулинарен мост, който ни пренася в най-различни части на света. Вече не е нужно да напускате кухнята си, за да се насладите на автентични вкусове и аромати от различни култури. С фините кори на София Мел може лесно да разнообразите менюто си, да изненадате близките си и да се пренесете отвъд границите на България.