3 ястия, които се слагат на трапезата на Света Екатерина

Обичаите за празника

23.11.2024г. / 12 32ч.
Нина Иванова
3 ястия, които се слагат на трапезата на Света Екатерина. Снимка: istock

3 ястия, които се слагат на трапезата на Света Екатерина. Снимка: istock

На 24 ноември отбелязваме празника на Света Екатерина. Тя се смята за закрилница на занаятчиите, грънчарите, мелничарите, учителите и учениците. В миналото се е вярвало, че тя предпазва децата от шарка и дори в някои райони на страната са я наричали Баба Шарка. 

На 24 ноември имен ден празнуват хиляди с имената Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина, Катрин. Но освен за тях, този празник е повод да се съберем с близките си, особено и щом празникът се пада в почивен ден. Това е прекрасна възможност да отделим време на любимите хора, да се съберем на празнична трапеза и да отбележим празника заедно.

Ето три рецепти за ястия, които е добре да присъстват на празничната маса:

Подсладено жито

Питка с мед

Домашен сладкиш

Свързани статии

Коментирай