2 идеи за вечеря под 400 калории

Диетична вечеря, но засищаща

04.12.2024г. / 12 30ч.
Мария Василева
2 идеи за вечеря под 400 калории. Снимка: istock

2 идеи за вечеря под 400 калории. Снимка: istock

Ако искате да поддържате здравословно тегло, трябва да обърнете внимание на калорийния си прием. В следващите редове ви предлагаме две нискокалорични рецепти, които ще се впишат идеално във вашия хранителен режим. Ето ги и тях:

Тост с поширани яйца, натрошено авокадо и домати

Необходими продукти (за 2 порции):

  • 2 домата (разполовени)
  • ½ чаена лъжичка рапично масло 
  • 2 яйца 
  • 1 малко зряло авокадо 
  • 2 филии пълнозърнест хляб със семена 
  • 2 шепи рукола 
  • сол 
  • черен пипер

Загрейте тиган с незалепващо покритие, намажете много леко срязаната повърхност на доматите с малко олио, след което ги изпечете с разреза надолу в тигана, докато омекнат и леко се карамелизират. Междувременно загрейте съд с вода, внимателно счупете яйцата и оставете да се пошират за 1-2 минути, докато белтъците станат твърди, но жълтъците все още са течни. Разполовете и почистете авокадото, след това извадете месестата част и я натрошете върху хляба. Добавете яйцата, малко смлян черен пипер и по една шепа рукола. Сервирайте доматите отстрани. 

Време за подготовка: 10 мин 
Готвене: 10 мин
Порции: 2 

Хранителна стойност на порция: 385 калории, 20 г мазнини,  31 г въглехидрати, 16 г протеин 

Свързани статии

Яхния от спанак, сладки картофи и леща 

Необходими продукти:

  • 1 супена лъжица сусамово масло 
  • 1 глава червен лук нарязан на ситно 
  • 1 скилидка чесън 
  • парче джинджифил с размер на палец 
  • 1 червена люта чушка 
  • 1½ чаена лъжичка смляна куркума 
  • 1½ ч. л. смлян кимион 
  • 2 сладки картофа (около 400 г), нарязани на равни парчета
  • 250 г червена леща 
  • 600 мл зеленчуков бульон 
  • 80 г спанак 

За сервиране:

  • 4 пера пресен лук нарязани по диагонал 
  • ½ малка опаковка листа босилек 

Загрейте 1 супена лъжица сусамово масло в широк тиган с плътно затварящ се капак. Добавете 1 ситно нарязана глава червен лук и гответе на слаб огън за 10 минути, като разбърквате от време на време, докато омекнат. Добавете смачканата скилидка чесън, ситно нарязаното парче джинджифил и ситно нарязаната червена люта чушка, гответе 1 минута, след това добавете куркума и кимион и гответе още 1 минута. Увеличете котлона до средно висока температура, добавете двата сладки картофа, нарязани на равни парчета, и разбъркайте всичко заедно, така че картофът да се покрие със сместа от подправки. Добавете 250 г червена леща, 600 мл зеленчуков бульон и овкусете допълнително. Оставете течността да заври, след това намалете котлона, покрийте и гответе 20 минути, докато лещата омекне и картофите задържат формата си. Опитайте на вкус и коригирайте подправките, след което внимателно добавете и разбъркайте 80 г спанак. След като омекне, покрийте отгоре 4-те парчета диагонално нарязан пресен лук, ½ от малък пакет накъсани листа босилек.

Подготовка: 10 мин 
Готвене: 35 мин 
Порции: 4 

Хранителна стойност на порция: 397 калории, 5 г мазнини, 65 г въглехидрати, 18 г протеин

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай