Ако децата пишеха коледни късмети: баницата, която никога няма да забравите

Вкусна рецепта за баница с фини кори

18.12.2024г. / 09 00ч.
Мария Дуковска

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Ако децата пишеха коледни късмети: баницата, която никога няма да забравите

Традицията за слагане на късмети в баницата идва от древни времена, когато хората вярвали, че могат да „вградят“ добри пожелания за следващата година в хляба. Първоначално се използвали житни зрънца, монети и дребни символи, които трябвало да донесат здраве, късмет и плодородие. Постепенно обичаят се трансформирал в това, което познаваме днес – баницата с ръчно написани късмети, скрити между вкусни пластове с плънка и кори.

Днес традицията живее с помощта на продукти като фините кори на София Мел, които улесняват всяка стъпка – от реденето до перфектния краен резултат. И ако традиционно късметите са пожелания за здраве, благоденствие и успех, представете си какво би се случило, ако децата решат да поемат нещата в свои ръце. Забравете за клишетата – техните „пожелания“ щяха да бъдат всичко друго, но не и предвидими!

Късметите на детската фантазия

·     Ще ядеш шоколад всяка вечер,... но само ако го скриеш от мама!

·     Тази година ще станеш милионер – в монополи!

·     Очаквай нов домашен любимец – плюшена котка!

·     Ти ще си най-добрият в класа... по физическо възпитание!

·     Тази година ще бъдеш звезда... на сцената на училищния концерт!

·     Ще ти се падне супер сила – да познаваш кога ще завали сняг!

·     Тази година ще има безкрайна ваканция... но само в сънищата ти.

·     Ще спечелиш състезание… по спане!

·     Ще станеш известен – всички ще говорят за рекорда ти по изяждане на баница!

Ако не знаете как да си направите баница – София Мел има решение!

Вече имате перфектните късмети, а сега остава рецептата за перфектна баница – която ще се стопи в устата и ще накара всички да искат още едно парче. Предлагаме ви една изпитана рецепта с фините кори на София Мел, която ще остави дори децата без думи.

Необходими продукти:

  • 1 пакет София Мел Фини кори
  • 300 г сирене
  • 200 г кисело мляко
  • 1 бакплувер
  • 120 г мазнина / смес от олио и масло 1:1/
  • 4 бр. яйца
  • Сол по желание
  • 120 мл газирана вода
  • Късмети

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата. Прибавете натрошеното сирене. Разбъркайте киселото мляко с бакплувера и го добавете към сиренето и яйцата.

В отделен съд разтопете маслото и го смесете с олиото.

Вземете една кора, напръскайте е я с мазнина, върху нея поставете втора кора, като сложите и част от плънката. Завийте на руло и поставете в тавата, като подредите рулцата последователно под формата на охлюв.

След това намажете отгоре баницата с остатъка от мазнината. Сипете газираната вода в съда, в който е била плънката и залейте баницата.

Печете в предварително загрята фурна на 190˚С до готовност (за около 40-50 минути според особеностите на вашата фурна).

След изпичане може да я покриете с памучна кърпа.

С доза детска фантазия в късметите и фините кори на София Мел, коледната баница ще стане истинската звезда на празничната трапеза!