Ако децата пишеха коледни късмети: баницата, която никога няма да забравите
Вкусна рецепта за баница с фини кори
Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg
Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg
Традицията за слагане на късмети в баницата идва от древни времена, когато хората вярвали, че могат да „вградят“ добри пожелания за следващата година в хляба. Първоначално се използвали житни зрънца, монети и дребни символи, които трябвало да донесат здраве, късмет и плодородие. Постепенно обичаят се трансформирал в това, което познаваме днес – баницата с ръчно написани късмети, скрити между вкусни пластове с плънка и кори.
Днес традицията живее с помощта на продукти като фините кори на София Мел, които улесняват всяка стъпка – от реденето до перфектния краен резултат. И ако традиционно късметите са пожелания за здраве, благоденствие и успех, представете си какво би се случило, ако децата решат да поемат нещата в свои ръце. Забравете за клишетата – техните „пожелания“ щяха да бъдат всичко друго, но не и предвидими!
· Ще ядеш шоколад всяка вечер,... но само ако го скриеш от мама!
· Тази година ще станеш милионер – в монополи!
· Очаквай нов домашен любимец – плюшена котка!
· Ти ще си най-добрият в класа... по физическо възпитание!
· Тази година ще бъдеш звезда... на сцената на училищния концерт!
· Ще ти се падне супер сила – да познаваш кога ще завали сняг!
· Тази година ще има безкрайна ваканция... но само в сънищата ти.
· Ще спечелиш състезание… по спане!
· Ще станеш известен – всички ще говорят за рекорда ти по изяждане на баница!
Вече имате перфектните късмети, а сега остава рецептата за перфектна баница – която ще се стопи в устата и ще накара всички да искат още едно парче. Предлагаме ви една изпитана рецепта с фините кори на София Мел, която ще остави дори децата без думи.
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата. Прибавете натрошеното сирене. Разбъркайте киселото мляко с бакплувера и го добавете към сиренето и яйцата.
В отделен съд разтопете маслото и го смесете с олиото.
Вземете една кора, напръскайте е я с мазнина, върху нея поставете втора кора, като сложите и част от плънката. Завийте на руло и поставете в тавата, като подредите рулцата последователно под формата на охлюв.
След това намажете отгоре баницата с остатъка от мазнината. Сипете газираната вода в съда, в който е била плънката и залейте баницата.
Печете в предварително загрята фурна на 190˚С до готовност (за около 40-50 минути според особеностите на вашата фурна).
След изпичане може да я покриете с памучна кърпа.
С доза детска фантазия в късметите и фините кори на София Мел, коледната баница ще стане истинската звезда на празничната трапеза!