2 рецепти за бързи коледни десерти. Снимка: istock
Ако нямате време, а очаквате гости за празниците, изненадайте ги с някой от следните бързи коледни десерти. Вижте кои са те:
Поставете сушените и глазирани плодове в голяма купа. Залейте с шери или друг алкохол. Печете в подходящ съд в загрята фурна за около 10 минути или докато плодовете станат пухкави и алкохолът почти се абсорбира. Разбъркайте с миксер в купа сметаната, маслото и захарта, докато сместа стане бледа и кремообразна. Добавете яйцата, по 1 наведнъж, като разбивате добре след всяко добавяне. Добавете плодовата смес, ябълковия сос, брашното, галетата и канелата. Разбъркайте добре. Добавете есенцията. Намажете леко подходящ съд за печене на сладкиш. Застелете основата с хартия за печене. Изсипете сместа. Печете за 35 минути. Оставете да се охлади за 15 минути. Поставете шишче в центъра, за да проверите дали пудингът е сварен. Сервирайте с яйчен крем по желание.
Подготовка: 25 минути
Готвене: 45 минути
Общо време за готвене: 70 минути
Порции: 10
Застелете тава с хартия за печене. С точилка или кухненски робот натрошете на ситно бисквитите. Прехвърлете в голяма купа. Разбъркайте заедно с кайсиите. Разбъркайте 1/2 чаша разтопен шоколад и кондензираното мляко в малка тенджера на слаб огън за 3-4 минути или докато се разтопи и сместа стане гладка. Добавете към бисквитената смес и разбъркайте, докато се смесят добре. Разпределете сместа с по 2 чаени лъжички на топки. Поставете върху поднос в хладилника за 10 минути или докато стегне. Поставете желатина в 2 малки купички. Разтопете останалия шоколад. Използвайте вилица, за да потопите 1 трюфел в разтопения шоколад. Почукайте с вилицата ръба на купата, за да оставите излишния шоколад да се отцеди. Върнете в подготвения поднос и поръсете с желирани кристалчета. Повторете с останалите трюфели, шоколад и желирани кристали. Оставете настрана, докато стегне.
Подготовка: 20 минути
Готвене: 10 минути
Общо време за готвене: 30 минути
Порции: 20