3 нискокалорични рецепти за Коледа. Снимка: istock
Празниците са време през което сме с роднини и приятели, а отрупаните с вкуснотии трапези са част от ежедневието ни. Но можем да съчетаем полезното с приятното. Вижте няколко рецепти за здравословни нискокалорични идеи за коледни ястия.
Загрейте фурната до 180 градуса. В голяма купа разбийте киселото мляко, меда, олиото, яйцето, белтъците и екстракта, докато се смесят добре. Комбинирайте брашното, царевичното брашно и бакпулвера; постепенно разбийте в сместа от кисело мляко, докато се смесят. Разбъркайте с портокалова кора. Покрийте тава за торта с подвижно дъно със спрей за готвене; изсипете тестото. Подредете мандарините върху тестото; поръсете с бадеми. Печете, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста (25-30 минути). Охлажда се върху решетка за 10 минути, преди да се нареже. Сервирайте топло или със стайна температура.
Време за приготвяне: 25 мин
Време за готвене: 25 мин
Общо време за готвене: 50 мин
Порции: 8
Хранителни стойности за 1 порция: 240 калории, 9 г мазнини, 36 г въглехидрати, 20 г захари, 5 г протеин
В малка тенджера поръсете желатин върху яйчен ликьор; оставете да престои 1 минута. Загрейте на слаб огън, като разбърквате, докато желатинът се разтвори напълно. Разбъркайте захарта, канелата и индийското орехче, докато захарта се разтвори. Прехвърлете в малка купа; разбъркайте и ванилията. Охладете, докато сместа започне да се сгъстява. Разбийте сместа, докато стане лека и пухкава и добавете 3/4 чаша разбит топинг. Разпределете между 4 десертни чинии. Приберете в хладилник докато стегне. Гарнирайте с останалата разбита заливка; поръсете с допълнително индийско орехче, ако желаете.
Време за готвене: 15 минути плюс време за охлаждане
Хранителни стойности 3/4 чаша: 165 калории, 6 г мазнини, 21 г въглехидрати, 7 г протеин
Натиснете блата върху форма за тарт с подвижно дъно; отрежете ръбовете. Щедро набодете дъното с вилица; оставете настрана. В голям тиган гответе крушите, червените боровинки, концентрата от ябълков сок и подправките за ябълков пай на среден огън, докато крушите омекнат. Изсипете върху блата. Печете на 180 градуса, докато коричката стане златистокафява (30-35 минути). Охладете върху решетка.
Общо време за подготовка: 15 мин
Време за печене: 30 мин + охлаждане
Хранителни стойности за 1 парче: 203 калории, 7 г мазнини, 35 г въглехидрати, 17 г захар, 1 г протеин.