3 нискокалорични рецепти за Коледа

Пригответе си яйчен мус

23.12.2024г. / 07 30ч.
Мария Василева
3 нискокалорични рецепти за Коледа. Снимка: istock

3 нискокалорични рецепти за Коледа. Снимка: istock

Празниците са време през което сме с роднини и приятели, а отрупаните с вкуснотии трапези са част от ежедневието ни. Но можем да съчетаем полезното с приятното. Вижте няколко рецепти за здравословни нискокалорични идеи за коледни ястия.

Цитрусов тарт с царевично брашно 

Необходими продукти:

  • 1/2 чаша кисело мляко (с добавена 1 чаена лъжичка захар, с вкус на лимон)
  • 1/3 чаша мед 
  • 1/4 чаша зехтин 
  • 1 голямо яйце 
  • 2 големи белтъка 
  • 1/4 чаена лъжичка бадемов екстракт 
  • 3/4 чаша брашно 
  • 1/2 чаша царевичен грис 
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер 
  • 1/2 чаена лъжичка настъргана портокалова кора 
  • 1 малка консерва мандарини, отцедени 
  • 3 супени лъжици филирани бадеми 

Загрейте фурната до 180 градуса. В голяма купа разбийте киселото мляко, меда, олиото, яйцето, белтъците и екстракта, докато се смесят добре. Комбинирайте брашното, царевичното брашно и бакпулвера; постепенно разбийте в сместа от кисело мляко, докато се смесят. Разбъркайте с портокалова кора. Покрийте тава за торта с подвижно дъно със спрей за готвене; изсипете тестото. Подредете мандарините върху тестото; поръсете с бадеми. Печете, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста (25-30 минути). Охлажда се върху решетка за 10 минути, преди да се нареже. Сервирайте топло или със стайна температура. 

Време за приготвяне: 25 мин 
Време за готвене: 25 мин 
Общо време за готвене: 50 мин
Порции: 8
Хранителни стойности за 1 порция: 240 калории, 9 г мазнини, 36 г въглехидрати, 20 г захари, 5 г протеин

Свързани статии

Яйчен мус

За него ще ви трябват:

  • 2 супени лъжици неовкусен желатин 
  • 2 чаши яйчен ликьор с намалено съдържание на мазнини 
  • 2 супени лъжици захар 
  • 1/8 чаена лъжичка смляна канела 
  • 1/8 чаена лъжичка смляно индийско орехче 
  • 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт 
  • 1 чаша разбит топинг с намалено съдържание на мазнини, разделен
  • *допълнително смляно индийско орехче, по желание 

В малка тенджера поръсете желатин върху яйчен ликьор; оставете да престои 1 минута. Загрейте на слаб огън, като разбърквате, докато желатинът се разтвори напълно. Разбъркайте захарта, канелата и индийското орехче, докато захарта се разтвори. Прехвърлете в малка купа; разбъркайте и ванилията. Охладете, докато сместа започне да се сгъстява. Разбийте сместа, докато стане лека и пухкава и добавете 3/4 чаша разбит топинг. Разпределете между 4 десертни чинии. Приберете в хладилник докато стегне. Гарнирайте с останалата разбита заливка; поръсете с допълнително индийско орехче, ако желаете. 

Време за готвене: 15 минути плюс време за охлаждане 
Хранителни стойности 3/4 чаша: 165 калории, 6 г мазнини, 21 г въглехидрати, 7 г протеин

Тарт с червена боровинка и круша 

Необходими съставки:

  • 1 блат за торта
  • 4 чаши нарязани обелени пресни круши (около 4 средно големи)
  • 1/3 чаша сушени боровинки 
  • 1/3 чаша ябълково пюре
  • 1 чаена лъжичка подправка за ябълков пай 

Необходими съставки за подправката:

  • 4 супени лъжици канела
  • 1 и 1/2 чаени лъжици индийско орехче 
  • 1/2 чаена лъжица бахар 
  • 1 чаена лъжица джинджифил 
  • 1 и 1/2 чаени лъжици кардамон 

Натиснете блата върху форма за тарт с подвижно дъно; отрежете ръбовете. Щедро набодете дъното с вилица; оставете настрана. В голям тиган гответе крушите, червените боровинки, концентрата от ябълков сок и подправките за ябълков пай на среден огън, докато крушите омекнат. Изсипете върху блата. Печете на 180 градуса, докато коричката стане златистокафява (30-35 минути). Охладете върху решетка. 

Общо време за подготовка: 15 мин 
Време за печене: 30 мин + охлаждане 
Хранителни стойности за 1 парче: 203 калории, 7 г мазнини, 35 г въглехидрати, 17 г захар, 1 г протеин. 

Свързани статии

Коментирай