5 задължителни храни на масата на Бъдни вечер

Какво да сложим на масата за късмет

20.12.2024г. / 12 00ч.
Мария Василева
Задължителни храни на масата на Бъдни вечер. Снимка: istock

Задължителни храни на масата на Бъдни вечер. Снимка: istock

Най-важните храни, които трябва да има на масата на Бъдни вечер, се явяват като символ на всичко, което ни предстои и искаме да ни се случи.

  • пчелен мед – за да ви е сладък животът;
  • лук – за много имоти;
  • чесън – пази от зли сили;
  • жито – най-важната храна на българина, като символ, че няма да останем гладни през предстоящата година;
  • ядки или семки като символ на плодородието.

По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.

Плодовете пък са символ на богатство (за предпочитане е да изберете ябълки); червеното вино е символ на безсмъртието и дълголетието. Според традициите трапезата тази вечер трябва да е тържествена, тъй като това е последният ден от четиридесетдневните коледни пости, които са започнали на 15 ноември.

Ястията трябва задължително да са постни и да са нечетен брой – 7 (колкото са дните в седмицата), 9 (колкото трае бременността при жените) или 11.

Приготвят се празнична пита с късмети, варено жито, варен боб, сарми с ориз или булгур, ошав, баница с тиква и други като всяко ястие има важна за българина символика.

Също така в миналото до трапезата са се поставяли различни предмети: ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп.

Свързани статии

Коментирай