3 рецепти за вегански сладкиши, подходящи за пости. Снимка: istock
Ако сте решили да постите, но ви се хапва нещо сладко, опитайте се да се дистанцирате от желанието за нездравословна храна. Вместо това, отделете малко време и зарадвайте себе си с някое от следните печива:
Необходими съставки:
Загрейте фурната до 160-180 градуса с вентилатор. Намаслете и застелете квадратен съд за печене с хартия за печене. Смесете лененото семе с 6 супени лъжици вода и оставете настрана за поне 5 минути. В тенджера разтопете на слаб котлон шоколада, кафето и мазнината с 60 мл вода. Оставете леко да се охлади. Сложете брашното, бадемите, какаото, бакпулвера и 1⁄4 ч. л. сол в купа и разбъркайте, за да премахнете бучките. С помощта на ръчна бъркалка смесете захарта с разтопената шоколадова смес и разбийте добре, докато консистенцията стане гладка и лъскава, като се уверите, че цялата захар е добре разтворена. Разбъркайте сместа от ленено семе и екстракта от ванилия, черешите и след това брашнената смес. Разбъркайте, докато се смесят и изсипете с лъжица в подготвената форма. Печете 35-45 минути, докато дървена клечка за зъби, поставена в средата, излезе чиста с влажни трохи. Браунито се оставя да изстине във формата напълно, след което се нарязва на квадратчета. Съхранявайте в херметически затворен контейнер и консумирайте в рамките на 3 дни.
Подготовка: 20 мин
Готвене: 45 мин
Общо време за готвене: 65 минути
Порции: 12
За него ще ви трябват:
Загрейте фурната до 180-200 градуса. Намачкайте 3 големи зрели обелени банана с вилица, след което ги смесете добре със 75 г веган мазнина и 100 г кафява захар. Добавете 225 г обикновено брашно, 3 супени лъжици бакпулвер и 3 ч. л. канела или смес от подправки и разбъркайте добре. Добавете 50 г сушени плодове или ядки, ако използвате. Печете в намаслена, покрита с хартия форма за хляб за около 20 минути. Проверете и покрийте с фолио, ако сладкишът се запича. Печете още 20 минути или до суха клечка. Оставете да изстине, малко преди да нарежете.
Подготовка: 5 мин
Готвене: 40 мин
Общо време за готвене: 45 минути
Порции: 8
Необходими съставки:
* За основата
* За заливката
Сложете кашуто в голяма купа, залейте го с вряла вода и го оставете да кисне 1 час. През това време разбийте съставките за основата с щипка сол в кухненски робот. Намажете форма за торта с диаметър 23 см с кокосово масло, след това натиснете сместа в основата и я поставете в хладилника, за да стегне (около 30 минути). Отцедете кашуто и го поставете в почистения кухненски робот. Добавете всички останали съставки за топинга, като оставите една четвърт от лимоновата кора във влажна кухненска хартия за сервиране, след което разбийте до гладкост. Разпределете с лъжица върху основата и приберете в хладилника да стегне напълно (около 2 часа). Точно преди сервиране, поръсете върху заделената лимонова кора.
Подготовка: 15 мин плюс накисване и охлаждане, без готвене
Порции: 12
Да ви е сладко!