3 рецепти за веган сладкиши, подходящи за пости

Пригответе си веган чийзкейк

19.12.2024г. / 15 00ч.
Мария Василева
3 рецепти за вегански сладкиши, подходящи за пости. Снимка: istock

3 рецепти за вегански сладкиши, подходящи за пости. Снимка: istock

Ако сте решили да постите, но ви се хапва нещо сладко, опитайте се да се дистанцирате от желанието за нездравословна храна. Вместо това, отделете малко време и зарадвайте себе си с някое от следните печива:

Веган брауни с череши и бадеми

Необходими съставки:

  • 80 г веган мазнина плюс допълнително за намазване 
  • 2 с. л. смляно ленено семе 
  • 120 г черен шоколад 
  • ½ ч. л. кафе на гранули 
  • 125 г брашно с набухвател
  • 70 г смлени бадеми 
  • 50 г какао на прах 
  • ¼ ч. л. бакпулвер 
  • 250 г пудра захар 
  • 1 ½ ч. л. ванилов екстракт 
  • 70 г глазирана череша (череши за декорация на торти) 
  • щипка сол

Загрейте фурната до 160-180 градуса с вентилатор. Намаслете и застелете квадратен съд за печене с хартия за печене. Смесете лененото семе с 6 супени лъжици вода и оставете настрана за поне 5 минути. В тенджера разтопете на слаб котлон шоколада, кафето и мазнината с 60 мл вода. Оставете леко да се охлади. Сложете брашното, бадемите, какаото, бакпулвера и 1⁄4 ч. л. сол в купа и разбъркайте, за да премахнете бучките. С помощта на ръчна бъркалка смесете захарта с разтопената шоколадова смес и разбийте добре, докато консистенцията стане гладка и лъскава, като се уверите, че цялата захар е добре разтворена. Разбъркайте сместа от ленено семе и екстракта от ванилия, черешите и след това брашнената смес. Разбъркайте, докато се смесят и изсипете с лъжица в подготвената форма. Печете 35-45 минути, докато дървена клечка за зъби, поставена в средата, излезе чиста с влажни трохи. Браунито се оставя да изстине във формата напълно, след което се нарязва на квадратчета. Съхранявайте в херметически затворен контейнер и консумирайте в рамките на 3 дни.

Подготовка: 20 мин 
Готвене: 45 мин 
Общо време за готвене: 65 минути
Порции: 12 

Свързани статии

Веган бананов хляб

За него ще ви трябват:

  • 3 големи зрели банана 
  • 75 мл растително масло или веган масло
  • 100 г кафява захар 
  • 225 г обикновено брашно
  • 3 препълнени ч. л. бакпулвер 
  • 3 ч. л. канела 
  • 50 г сушени плодове или ядки (по желание) 

Загрейте фурната до 180-200 градуса. Намачкайте 3 големи зрели обелени банана с вилица, след което ги смесете добре със 75 г веган мазнина и 100 г кафява захар. Добавете 225 г обикновено брашно, 3 супени лъжици бакпулвер и 3 ч. л. канела или смес от подправки и разбъркайте добре. Добавете 50 г сушени плодове или ядки, ако използвате. Печете в намаслена, покрита с хартия форма за хляб за около 20 минути. Проверете и покрийте с фолио, ако сладкишът се запича. Печете още 20 минути или до суха клечка. Оставете да изстине, малко преди да нарежете. 

Подготовка: 5 мин 
Готвене: 40 мин 
Общо време за готвене: 45 минути
Порции: 8

Свързани статии

Веган лимонов чийзкейк

Необходими съставки:

* За основата

  • 30 г кокосово масло плюс допълнително за намазване
  • 100 г бланширани бадеми
  • 100 г меки фурми без костилки
  • щипка сол

* За заливката

  • 300 г сурово кашу
  • 2½ с. л. сироп от агаве 
  • 50 г кокосово масло 
  • 150 мл бадемово мляко 
  • 2 лимона (настъргани с кора и сок) 

Сложете кашуто в голяма купа, залейте го с вряла вода и го оставете да кисне 1 час. През това време разбийте съставките за основата с щипка сол в кухненски робот. Намажете форма за торта с диаметър 23 см с кокосово масло, след това натиснете сместа в основата и я поставете в хладилника, за да стегне (около 30 минути). Отцедете кашуто и го поставете в почистения кухненски робот. Добавете всички останали съставки за топинга, като оставите една четвърт от лимоновата кора във влажна кухненска хартия за сервиране, след което разбийте до гладкост. Разпределете с лъжица върху основата и приберете в хладилника да стегне напълно (около 2 часа). Точно преди сервиране, поръсете върху заделената лимонова кора.

Подготовка: 15 мин плюс накисване и охлаждане, без готвене
Порции: 12 

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай