3 рецепти за коледни сладки без глутен. Снимка: istock
Ако искате да се наслаждавате на коледните празници, можете да направите това, като изберете рецепти без глутен. Това ще предотврати усещането за тежест и подуване в стомаха и ще ви помогне да се наслаждавате на любимите си храни без угризения. Вижте няколко свежи идеи за коледни печива без глутен:
Необходими съставки:
За украсата
Загрейте предварително фурната на 180 градуса. Маслото и захарта се разбиват на крем, като постепенно се добавя и разбитото яйце. Пресейте безглутеновото брашно, бакпулвера, джинджифила и канелата и ги добавете към яйчената смес. Извадете от купата и месете 5 минути. Увийте в домакинско фолио и оставете да почине за 30 минути. Поставете тестото между намаслена хартия и го разточете на около 3 до 4 мм дебелина. Поставете формите върху лист за печене. Печете в предварително загрята фурна за 8 минути. След като се изпече, извадете от фурната и поставете върху охладена тава. Смесете пудрата захар с вода до гъста паста и след това я поставете в торбичка. Украсете джинджифиловите бисквити, оставете да стегнат за 30 минути до 1 час.
Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 30 минути
Общо време за готвене: 40 минути
Порции: 8
Необходими съставки:
Предварително загрейте фурната до 180 градуса. Намаслете и покрийте с хартия за печене форма за торта. В малък съд добавете коричките от портокал, фурмите и ¾ от бадемите. Покрийте с ром и вода и оставете да заври. Свалете от котлона и оставете да изстине. В кухненски миксер поставете заедно маслото и захарта и разбийте, докато станат леки и пухкави. Постепенно добавете 3 яйца. Добавете топлото мляко, безглутеново брашно за хляб, мая, сол и ксантанова гума и разбъркайте заедно. Разбъркайте, докато всички съставки се смесят и стане гладко тесто. Добавете плодовете и бадемите. Покрийте с влажна кърпа и оставете тестото да втаса (ще удвои обема си) на стайна температура за 1-2 часа. Точно преди да го поставите във фурната, използвайте четка за сладкиши, за да намажете внимателно горната част с жълтък и поръсете с останалите бадеми. Пече се във фурната за около 30 минути. Сладкишът е готов, след като стане карамеленокафяв и твърд на допир. Извадете от формата и го оставете да изстине върху решетка, преди да го нарежете.
Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 45 минути
Общо време за готвене: 65 минути, плюс време за втасване и охлаждане
Порции: 8
Необходими продукти:
Загрейте фурната до 180 градуса и постелете подходяща тава за печене с хартия за печене и много леко намажете със спрей за готвене. В голяма купа смесете пудра захар, какао на прах и сол. Разбъркайте белтъците и ванилията, след което добавете парченца шоколад. За по-лъскави бисквитки оставете тестото на стайна температура за 20 минути. Загребете смес с размер на супена лъжица върху подготвени листове за печене и печете, докато стегне, за 10 до 12 минути. Оставете да изстинат за около 5 минути, след което внимателно прехвърлете бисквитките върху решетка за охлаждане с помощта на шпатула, за да се охладят напълно.
Време за подготовка: 10 мин
Общо време за готвене: 1 ч
Количество: 12 броя
Да ви е сладко!