3 рецепти за евтини ястия за неочаквани гости. Снимка: istock
Зимните месеци са време, в което можем да се насладим на много празници и срещи с близки и приятели. Ето и няколко бюджетни ястия, с които можете да зарадвате вашите гости:
Необходими продукти (за 8 порции):
Загрейте фурната до 180 градуса и намажете вътрешността на подходящ съд с незалепващ маслен спрей (или масло за повече вкус). В голяма купа разбъркайте заедно царевичното брашно, брашното, захарта, бакпулвера и солта, докато се смесят равномерно. В отделна купа разбийте млякото, яйцето и олиото. Изсипете купата с мокрите съставки в купата със сухите съставки и разбъркайте, докато всичко се превърне в еднородна смес. Избягвайте прекаленото разбъркване. Добре е, ако има няколко бучки. Изсипете тестото в подготвения съд и печете за около 20 минути или докато горната част и краищата станат златистокафяви. Нарежете на 8 части и сервирайте.
Време за подготовка: 10 минути
Готвене: 20 минути
Общо: 30 минути
Необходими съставки (за 9 порции):
Поставете решетка в центъра на фурната и я загрейте предварително до 180 градуса. Намаслете подходяща тавичка. Напълнете голяма тенджера с вода и добавете 6 чаени лъжички (2 супени лъжици) сол. Обелете и нарежете картофите на едро, добавете към подсолена вода и варете пет минути. Прецедете картофите. Смесете млякото и пилешкия бульон в подходящ за микровълнова фурна съд и затоплете течността. Разтопете маслото в тенджера с дебело дъно. Разбъркайте брашното и гответе, като бъркате непрекъснато, докато шупне. Добавете горещото мляко и сместа от пилешки бульон, като разбърквате, докато сосът се сгъсти. Оставете го да заври. Добавете останалата 1/2 чаена лъжичка сол, черен пипер, чесън на прах, лук на прах, индийско орехче и лют червен пипер. Намалете котлона и гответе млечния сос още две минути. Свалете от котлона. Наредете половината картофи в тавата и ги залейте с половината от соса. Повторете. Разпределете соса върху картофите на равен слой, от край до край. Покрийте съда с алуминиево фолио и печете 30 минути. Отстранете фолиото и печете още 30 минути или докато картофите станат готови. Охладете за 15 минути преди сервиране.
Порции: 9
Време за подготовка: 15 минути
Готвене: 1 час и 15 минути
Общо: 1 час и 30 минути
Необходими съставки (за 4 порции):
С помощта на остър нож внимателно нарежете всяка пилешка гърда на две по-тънки парчета (или използвайте тънко нарязани пилешки гърди). Подправете всяка гърда с универсална подправка, сол и черен пипер. След това поръсете брашното от двете страни на пилешките гърди и го втрийте, докато пилето се покрие равномерно. Загрейте голям тиган на среден огън и добавете зехтина и 1 супена лъжица масло. След като тиганът се сгорещи, добавете пилето и гответе от всяка страна до златистокафяво (около 4 минути на страна). Извадете готовото пиле в чиста чиния и го покрийте, за да остане топло. Докато пилето се готви, обелете скилидките чесън и след това внимателно ги натрошете. След като извадите пилето, в същия тиган добавете останалата 1 супена лъжица масло, след което добавете скилидките чесън. Намалете топлината до средно ниска и запържете чесъна за 3 минути или докато покафенее. Не забравяйте да разбърквате чесъна често, за да предотвратите изгарянето му. След това изсипете пилешкия бульон и сметаната в тигана, след което добавете чесъна на прах. Разбъркайте и изстържете сместа от дъното на тигана. Оставете соса да къкри в тиган за 8-10 минути, или докато се редуцира и сгъсти с около 50%. Опитайте соса и добавете сол и черен пипер, ако е необходимо. Накрая върнете сварените готовите гърди в тигана и залейте с лъжица кремообразния сос отгоре. Оставете пилето да се загрее. Сервирайте с пресен нарязан магданоз (по желание).
Порции: 4
Време за подготовка: 10 минути
Готвене: 30 минути
Общо: 40 минути
Да ви е сладко!