3 рецепти за вечеря под 30 минути

Направете си лазаня с тиквички

14.01.2025г. / 10 30ч.
Мария Василева
3 рецепти за вечеря под 30 минути. Снимка: istock

3 рецепти за вечеря под 30 минути. Снимка: istock

Всички знаем, че закуската е най-важното хранене за деня, но не бива да подценяваме и вечерята. Ако не разполагате с много време за приготвянето ѝ, вижте в следващите редове няколко идеи за бърза вечеря:

Нудли със свинско месо

Необходими съставки (за 3 порции):

  • 3 супени лъжици сусамово масло 
  • 350 г свинска кайма 
  • 350 г нудли
  • парче джинджифил с размер на палец, обелен и нарязан
  • 3 скилидки чесън, счукан
  • 320 г зеленчуци (може и готов микс бейби сладка царевица, бобови кълнове, моркови и чушки) 
  • 4 супени лъжици соев сос с намалено съдържание на сол 
  • 2 ч. л. царевично брашно 
  • 4 супени лъжици сладък чили сос 

Загрейте мазнината в уок или тиган. Добавете каймата и запържете на силен огън за около 8 минути, докато покафенее. Докато месото се готви, кипнете вода, след което залейте нудлите с гореща вода. Оставете настрани за 5-10 минути, за да омекнат. Добавете джинджифила, чесъна и зеленчуците в тигана и разбърквайте за 2-3 минути. Смесете 1 супена лъжица соев сос с царевичното брашно, за да направите паста. Добавете останалия соев сос, лютия сос и 2 с. л. вода. Отцедете нудлите и ги добавете в тигана със соса. Гответе, докато сосът покрие нудлите, като добавите малко вода, ако е необходимо, след което сервирайте. 

Време за готвене: 25 минути

Калории на порция: 599 
Мазнини 19 г 
Въглехидрати: 74 г 
Белтъчини: 31 г 

Свързани статии

Супа от домати и паста

Необходими съставки (за 4 порции):

  • 2 супени лъжици зехтин 
  • 1 глава лук, нарязана 
  • 2 пръчици целина, нарязани 
  • 2 скилидки чесън, смачкан 
  • 1 с. л. доматено пюре 
  • 400 г консерва нарязани домати 
  • 400 г консерва нахут 
  • 150 г орзо или други малки форми за паста
  • 700 мл зеленчуков бульон 
  • 2 супени лъжици песто от босилек 
  • за сервиране – хрупкав хляб 

Загрейте 1 супена лъжица зехтин в голяма тенджера. Добавете лука и целината и запържете за 10-15 минути или докато започнат да омекват, след това добавете чесъна и гответе още 1 минута. Разбъркайте всички останали съставки, с изключение на пестото и останалия зехтин и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри за 6-8 минути, или докато пастата омекне. Подправете на вкус, след това разпределете в купички. Разбъркайте останалата мазнина с пестото, след което поръсете супата. Сервирайте с парчета хрупкав хляб. 

Подготовка: 5 мин
Общо време за готвене: 25 мин 

Калории на порция: 350 
Въглехидрати: 45 г 
Протеин: 12 г

Свързани статии

Лазаня с тиквички

Необходими съставки (за 4 порции):

  • 9 листа за лазаня
  • 1 супена лъжица слънчогледово олио
  • 1 глава лук, нарязана на ситно 
  • 700 г тиквички, едро настъргани 
  • 2 скилидки чесън, смачкани 
  • 250 г рикота 
  • 50 г чедър 
  • 350 г буркан доматен сос за паста 

Загрейте фурната до 220 градуса. Сложете съд с вода да заври, след това гответе корите за лазаня за около 5 минути, докато омекнат, но да не се сварят. Изплакнете със студена вода, след което ги намажете с малко мазнина, за да не се слепват. През това време загрейте мазнината в голям тиган, след което запържете лука. След 3 минути добавете тиквичките и чесъна и продължете да пържите, докато тиквичките омекнат и станат ярко зелени. Разбъркайте 2/3 от рикотата и чедъра, след което подправете на вкус. Загрейте доматения сос в микровълновата за 2 минути на висока степен, докато се сгорещи. В голяма тава за печене наредете лазанята на пластове, като започнете с половината смес от тиквички, след това паста, след това доматен сос. Повторете, отгоре намажете с останалата рикота, след което поръсете с останалата част от чедъра. Печете на горна решетка за около 10 минути, докато пастата омекне и сиренето стане златисто. 

Подготовка: 10 мин 
Общо време за готвене: 20 мин

Калории на порция: 407 
Мазнини: 19 г 
Въглехидрати: 38 г 
Протеин: 18 г 

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай