3 идеи за здравословен и бърз офис обяд

Пригответе си обяд за няколко дни предварително

17.01.2025г. / 10 30ч.
Мария Василева
3 идеи за здравословен и бърз офис обяд. Снимка: istock

3 идеи за здравословен и бърз офис обяд. Снимка: istock

Със започване на новата година със сигурност имате планове да влезете във форма. Най-лесно ще постигнете това, ако обърнете внимание на храненето си. Какви здравословни варианти да изберете, ако ви се налага да обядвате в офиса?

Сандвич със салата от нахут 

Необходими продукти (за 3 порции):

  • 425 г нахут отцеден и изплакнат 
  • 40 г нарязан на кубчета червен лук 
  • ½ червена чушка, нарязана на кубчета 
  • 3 супени лъжици веган майонеза 
  • ½ чаена лъжичка дижонска горчица 
  • ½ чаена лъжичка чесън на прах 
  • ½ чаена лъжичка лук на прах 
  • сол на вкус 
  • прясно смлян черен пипер на вкус 
  • 1 супена лъжица пресен копър
  • за сервиране 
  • нарязан нисковъглехидратен хляб
  • маруля 

Добавете нахута в средно голяма купа и го пасирайте с преса за картофи, докато се получи плътна текстура. Добавете червения лук, червения пипер, веган майонезата, дижонската горчица, чесъна на прах, лука на прах, сол, черен пипер и копър и разбъркайте, докато се смесят добре. Съхранявайте салатата от нахут в херметически затворен съд в хладилник до 5 дни. Преди да тръгнете за работа, намажете салатата от нахут върху хляб и отгоре сложете листни зеленчуци по избор (или маруля). Увийте в хартия за печене и закрепете с ластик. Вашият обед е готов! 

Време за приготвяне: 15 минути

Калории 315
Мазнини 12 г 
Въглехидрати 38 г 
Фибри 10 г
Захар 7 г 
Протеин 20 г 

Печена салата с карфиол

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 1 средно голяма глава карфиол, нарязана на цветчета 
  • 3 големи моркова, нарязани на парчета (около 2,5 см)
  • 1 супена лъжица смлян кимион 
  • 2 супени лъжици червен пипер 
  • сол на вкус 
  • прясно смлян черен пипер на вкус 
  • 2 супени лъжици зехтин 
  • ¼ средно голям червен лук, нарязан на ситно 
  • 1 чаша едро нарязан магданоз 

за дресинга

  • 60 г тахан по избор 
  • 1 скилидка чесън, настъргана 
  • 2 супени лъжици лимонов сок 
  • ¼ чаша вода 
  • ¼ чаша зехтин
  • сол на вкус 
  • прясно смлян черен пипер на вкус

Загрейте фурната до 220 градуса. Постелете тава с хартия за печене. В голяма купа разбъркайте карфиола и морковите с кимиона, червения пипер, солта, черния пипер и зехтина, докато се покрият добре. Разпределете зеленчуците върху подготвения лист за печене на един слой и печете за 20-25 минути, докато морковите омекнат. Направете дресинга: в средно голяма купа разбийте заедно тахана, чесъна, лимоновия сок и водата. Докато разбивате, бавно капвайте зехтина, докато дресингът се емулгира. Подправете със сол и черен пипер. В голяма купа смесете заедно лука и магданоза. Добавете печения карфиол и морковите и разбъркайте добре. Полейте салатата с дресинга, след което сервирайте.

Общо време за готвене: 40 минути 
Време за подготовка: 15 минути 
Време за готвене: 25 минути 

Калории 229
Мазнини 11 г 
Въглехидрати 29 г 
Фибри 10 г 
Захар 12 г 
Протеин 8 г 

Свързани статии

Пиле с песто и зеленчуци

Необходими продукти (за 4 порции):

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 4 пилешки бутчета без кост и кожа
  • сол на вкус 
  • черен пипер на вкус 
  • 450 г зелен фасул
  • 2 чаши чери домати, разполовени 
  • ½ чаша песто от босилек 

Загрейте зехтина в голям тиган на средно силен огън, след което добавете пилешките бутчета. Подправете със сол и черен пипер. Гответе, докато пилето вече не е розово в центъра, след което извадете от тигана. Нарежете на ленти. Добавете зеления фасул в същия тиган и гответе до омекване. Върнете пилешките лентички в тигана, след което добавете доматите и пестото. Разбъркайте, докато се поеме напълно. Сервирайте веднага или разпределете в 4 кутии за съхранение и съхранявайте в хладилник до 4 дни. 

Общо време за готвене: 22 минути 
Време за подготовка: 10 минути 
Време за готвене: 12 минути 

Калории 351
Мазнини 23 г 
Въглехидрати 15 г 
Фибри 5 г 
Захар 7 г 
Протеин 23 г 

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Малина Петкова ( преди 7 часа )
Прекрасна идея! Чесън на работното място?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар