5 задължителни ястия за Антоновден

Според народните вярвания на Антоновден не се готви боб, леща, царевица

16.01.2025г. / 11 09ч.
Мария Дуковска
5 ястия за Антоновден. Снимка: istock

5 ястия за Антоновден. Снимка: istock

На 17 януари отбелязваме Антоновден и както за всеки празник, и на този ден ще приготвим вкусни ястия за трапезата.

Според народните вярвания на Антоновден и Атанасовден не се готви боб, леща, царевица, тъй като се смята, че така се привличат болестите и по-специално шарката.

На Антоновден не се готви свинско, ястия с този вид месо може да приготвите за трапезата на 18 януари.

Важно е за двата дни да има питка, която да се украси с помощта на вилица, с която да се направят форми с дупчици, мед, баница, вино, ястия с кокошка или пиле. Ето кои ястия са задължителни за трапезата на Антоновден:

Ароматна питка

Вкусна зимна разядка

Пълнена кокошка със зеле

Пълнено пиле

Пилешки бутчета с кисело зеле

Свързани статии