3 рецепти за нискокалорични палачинки. Снимка: istock
Палачинки в неделя сутрин? Едва ли има по-добър начин да започнете деня си! Но без значение дали денят е почивен или работен, доставете малко радост на сетивата си и опитайте някоя от тези вкусни рецепти за палачинки с малко калории.
Необходими съставки:
За сервиране
Пресейте брашното в купа или широка кана. Добавете жълтъците и малко мляко, след което разбъркайте до гъста каша. Добавете малко по малко останалото мляко, за да не правите бучки в тестото. Разбийте белтъците, докато се изправят на твърд сняг, след което внимателно ги добавете към тестото – опитайте се да не премахвате целия въздух. Загрейте тиган с незалепващо покритие на среден огън и изсипете тесто, колкото да направите палачинка с диаметър около 10 см. Гответе малко по-малко от минута, докато на повърхността започнат да се появяват мехурчета. Внимателно обърнете палачинката. Сервирайте с любимите си здравословни топинги.
Време за подготовка: 15 мин
Готвене: 30 мин
Порции: 10-12
Калории на палачинка: 53, мазнини 1 г, въглехидрати 8 г, захари 0,8 г, протеин 3 г
За тях ще ви трябват:
Пресейте брашното и бакпулвера в купа и разбъркайте с 2 супени лъжици захар и щипка сол. Изсипете кокосовото мляко в купа, разбийте, за да се смеси с мазнината, която се е отделила, след което отмерете 300 мл в кана. Разбъркайте бавно млякото в брашнената смес, за да направите гладко тесто, или разбийте всичко в блендер. Загрейте плитък тиган и го намажете с масло. Използвайте 2 супени лъжици тесто, за да направите всяка палачинка, като пържите до две наведнъж – повече ще затрудни обръщането им. Поставете 4-5 парчета банан във всяка палачинка и гответе, докато започнат да се появяват мехурчета на повърхността и краищата изглеждат сухи. Те ще бъдат малко по-деликатни от палачинките на яйчена основа, така че ги обърнете внимателно и изпечете от другата страна за 1 минута. Повторете, за да направите 8-10 палачинки. Междувременно сложете останалото кокосово мляко и захарта в малък тиган. Добавете щипка сол и оставете да къкри, докато сместа се сгъсти до консистенцията на крем. Използвайте това като сос за палачинките и сложете с лъжица малко от семената на маракуята.
Време за подготовка: 10 мин
Готвене: 15 мин
Порции 8 – 10
Хранителна стойност (за 3 броя): калории 179, мазнини 8 г, въглехидрати 23 г, захари 11 г, протеин 2 г
Необходими съставки:
Сложете брашното в купа и направете кладенче в центъра. Чукнете яйцето в средата и налейте една четвърт от млякото. Използвайте електрическа или обикновена бъркалка, за да смесите добре сместа. След като получите паста, разбъркайте още една четвърт и след като се отделят бучки, разбъркайте останалото мляко. Оставете да почине за 20 минути. Разбъркайте отново преди употреба. Загрейте малък тиган с незалепващо покритие с капка олио. Когато се нагорещи, изсипете малко количество от сместа в тигана и завъртете, за да покриете основата – направете тънък слой. Гответе няколко минути до златистокафяво на дъното, след което обърнете и гответе до златисто от другата страна. Повторете, докато употребите цялата смес, като разбърквате сместа между палачинките и добавяте още масло за пържене, ако е необходимо. Наредете палачинките. Сервирайте с палачинкова плънка по избор.
Калории 90, мазнини 3,2 г, въглехидрати 12,6 г, протеин 2,3 г
Време за подготовка: 5 мин
Общо време за готвене: 25 мин
Порции: 8 малки палачинки