5 задължителни ястия за Атанасовден

Какво се слага на масата на 18 януари

17.01.2025г. / 21 15ч.
Аз жената
Баница с праз е сред празничните ястия на 18 януари. Снимка: istock

Баница с праз е сред празничните ястия на 18 януари. Снимка: istock

На 18 януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики, участвал в прочутия Вселенски събор в Никея, който му донесъл световна слава на богослов.

Според народните поверия на Атанасовден зимата си прибира ветровете и започва да се стяга да си върви. Смята се, че светецът на този ден си обличал копринена риза и започвал да вика: „Иди си, Зимо, да дойде Лято!“

По традиция приготвяме празнична трапеза и на масата трябва да присъстват следните ястия за късмет:

Питка „Слънце“

Домашна баница

Бисквитена торта

Сочно печено свинско

Баница с праз 

Свързани статии

Коментирай