3 храни, които не бива да се готвят в мултикукър

По-добре да избягвате да ги приготвяте в този уред

31.01.2025г. / 11 15ч.
Аз жената
3 храни, които не бива да се готвят в мултикукър. Снимка: istock

3 храни, които не бива да се готвят в мултикукър. Снимка: istock

Мултикукърът е страхотен уред, който спестява много време на кулинарите и най-вече на домакините. Той помага да се погрижите за вкусната топла вечеря, без да губите време в стоене над фурната.

Има обаче някои храни и продукти, които не е препоръчително да се слагат в мултикукъра. Някои храни могат да намалят вкусовите си качества след продължителна термична обработка, макар и на ниски температури. Други могат да изгубят здравословните си качества, а трети – да влошат текстурата на цялостното ястие.

Ето три храни, които е по-добре да избягвате да готвите в мултикукър:

Замразено месо

Винаги е добре да размразите месото, преди да го поставите в мултикукъра. Това важи и за стандартното готвене на фурна. Ако поставите замразено свинско, телешко месо или птиче в мултикукъра преди да сте го размразили, ще попречи на това месото ви да се сготви равномерно по цялата повърхност и вътрешност. Това не само дава лош вкус на ястието, но и ви поставя в риск от различни бактерии.

Свързани статии

Прясно мляко

Много рецепти включват мляко в състава си. То може да направи ястието по-вкусно, с мека текстура и гладък вкус. Млякото обаче не е подходящо за мултикукър, защото продължителното готвене може да го накара да изкипи и да развали цялото ястие.

Свързани статии

Люти чушки

Лютият червен пипер има свойството да се пръска при продължително готвене. Това се случва дори когато печете люти чушки в чушкопек или на тиган. Капсаицинът в тях се разширява и кара плътта на чушката да експлодира. Разпръскването на чушката из вътрешността на съда за готвене може да промени желаната текстура и вкус на ястието.

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота