2 евтини и вкусни рецепти за Свети Валентин

Изненадайте любимия с разкошна бюджетна вечеря

10.02.2025г. / 11 30ч.
Мария Василева
2 евтини и вкусни рецепти за Свети Валентин. Снимка: istock

2 евтини и вкусни рецепти за Свети Валентин. Снимка: istock

Дори и да не сте подготвили нещо специално за Деня на влюбените, винаги можете да изненадате любимия човек с нещо оригинално. А каква по-добра идея от вкусната, домашно приготвена храна?

Опитайте 2 рецепти, които можете да приготвите у дома за Свети Валентин:

Ризото с домати и маскарпоне

За него ще ви трябват:

  • 2 супени лъжици зехтин 
  • 1 глава лук, много ситно нарязана
  • 1 голяма скилидка чесън, смачкана 
  • 175 г ориз за ризото 
  • 400 г консерва чери домати 
  • 600 мл горещ зеленчуков бульон 
  • 30 г пармезан или вегетарианска алтернатива, настърган 30 г маскарпоне или крема сирене 
  • ½ малка връзка босилек, нарязан 

Загрейте мазнината в голяма тенджера. Добавете лука заедно с щипка сол и запържете за 10 минути или докато започне да омеква и стане полупрозрачен, след това добавете чесъна и запържете за 1 минута. Разбъркайте ориза и гответе 2 минути. Сложете доматите и оставете да къкри. Добавете половината бульон, варете и разбърквайте, докато се абсорбира. Добавете останалия бульон, черпак по черпак и гответе, докато оризът стане ал денте, като бъркате непрекъснато (за около 20 минути). Разбъркайте пармезана, маскарпонето или крема сиренето и босилека, след което подправете на вкус. Разпределете с лъжица в купички за сервиране.

Подготовка: 10 мин
Готвене: 30 мин
Общо време за готвене: 40 минути
Порции: 2 

Хранителна стойност (на порция): калории 635, мазнини 24 г, въглехидрати 86 г, протеин 16 г 

Свързани статии

Кремообразна лазаня от тиквички

За нея ще ви трябват:

  • 9 листа за лазаня 
  • 1 супена лъжица слънчогледово олио (или зехтин)
  • 1 глава лук нарязана на ситно 
  • 700 г тиквички (около 6), едро настъргани 
  • 2 скилидки чесън смачкани 
  • 250 г рикота 
  • 50 г чедър 
  • 350 г буркан доматен сос за паста 

Загрейте фурната до 220 градуса. Сложете съд с вода да заври, след това гответе корите за лазаня за около 5 минути, докато омекнат, но не се сварят. Изплакнете със студена вода, след което ги намажете с малко олио, за да не се слепват. През това време загрейте олиото в голям тиган, след което запържете лука. След 3 минути добавете тиквичките и чесъна и продължете да пържите, докато тиквичките омекнат и станат яркозелени. Разбъркайте 2/3 от рикотата и чедъра, след което подправете на вкус. Загрейте доматения сос в микровълновата за 2 минути на висока степен, докато се сгорещи. В голяма тава за печене наредете лазанята на пластове, като започнете с половината смес от тиквички, след това листове лазаня, след това доматен сос. Повторете, отгоре сложете топчета от останалата рикота, след което поръсете с останалата част от чедъра. Печете за около 10 минути, докато пастата омекне и сиренето стане златисто.

Подготовка: 10 мин 
Готвене: 20 мин 
Общо време за готвене: 30 минути
Порции: 4 

Хранителна стойност (на порция): калории 407, мазнини 20 г, въглехидрати 38г, протеин 18 г 

Свързани статии

Коментирай