Традиционна рецепта със свинско за Месни заговезни

19 февруари 2025 | 11:00 | Аз жената
2 от 48 гласа
Добави в любими
Традиционна рецепта със свинско за Месни заговезни.
90 мин.

  • Порции: 4

Месни заговезни се пада на 23 февруари през 2025 година. Този празник се отбелязва винаги в неделя, 8 седмици преди Великден.

На Месни заговезни се подготвя богата трапеза с месни ястия. Най-често се приготвя варена кокошка и се яде месо, защото това е последният ден, в който то е разрешено преди началото на Великите пости. Традиционно се приготвят и свинско с кисело зеле, сарми с месо, баница с масло или месо, свинско месо с булгур или нахут. Днес ви предлагаме да опитате нашата рецепта за Месни заговезни, която е свинско с кисели краставички и кашкавал.

Продукти
Приготвяне

Месото се нарязва на жулиени, овкусява се със сол и черен пипер и се запържва в добре загрят тиган с малко олио или масло. След като е готово може да го отделите в чиния и в същия тиган да задушите лука. Ако е необходимо добавете още малко мазнина. След като лукът поомекне, сложете нарязаните кисели краставички и чушките.

Когато зеленчуците се задушат може да върнете месото при тях. Прибавете сметаната и гответе около 2-3 минути. Прехвърлете сместа в тавичка, поръсете с настърган кашкавал и запечете. Ако тиганът ви е подходящ за фурна не е необходимо да прехвърляте ястието в тавичка.

Сервирайте с гарнитура по ваш избор.

Снимка: Istock

Опитайте още:

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай