6 поверия за Голяма задушница. Снимка: istock
На 22 февруари, събота, ще отбележим Голяма задушница - ден, в който отдаваме почит на починалите ни близки. На задушница по обичай отиваме на гроба на нашите починали близки, носим жито, вино и дребни сладки за раздаване и отправяме молитва за техните души. Има и някои други поверия, които са предавани през годините от поколение на поколение.
1. Има поверие, според което, ако по време на храненето край масата или гроба се появи мушичка или пеперуда, това може да значи, че душата на мъртвия се е върнала, за да навести семейството си.
2. На някои места и в някои райони на страната е прието освен подавките от жито и питка, да се раздават и брашно и сол. Те са като символ на греховете на отишлия си близък. И се нарича греховете му да се разсипят така, както се разсипват солта и брашното. Също така обичаят е подавките да се раздадат между живите – семейство, приятели и близки, за да споменат с добро мъртвия. Няма храна, която да е забранена на тази задушница за подаване.
3. На Задушница се слагат общи трапези като първата хапка и първата глътка се оставят на земята – за починалите. Има поверие, което гласи да се остави един празен стол до масата, за да има къде да "седне" покойният. В някои райони това поверие се спазва и до днес.
4. Според друго поверие е редно да приготвим за задушница храна или ястия, които са били любими на починалите ни близки. Така ще почетем тяхната памет и ще си ги спомним с добро.
5. Съществува поверието, че жени, преживели аборти или са загубили детенце, на задушница трябва да занесат в църквата ябълки в памет на починалите деца. Трябва да има толкова ябълки, колкото има починали деца или направени аборти.