Поверия за Месни заговезни.
Месни заговезни се пада на 23 февруари през 2025 година. Този празник се отбелязва винаги в неделя, 8 седмици преди Великден.
На Месни заговезни се подготвя богата трапеза с месни ястия. Най-често се приготвя варена кокошка и се яде месо, защото това е последният ден, в който то е разрешено преди началото на Великите пости. Традиционно се приготвят и свинско с кисело зеле, сарми с месо, баница с масло или месо, свинско месо с булгур или нахут. На този ден следва да има на трапезата месни ястия.
В различните краища на България Месни заговезни са наричани по различен начин – Месна заговезна, Малки заговезни, Месници, Кокошкини пустове, Месно запущоване.
На празника младите семейства отиват на гости на по-възрастните – кръстниците или родителите.
В седмицата след Месни заговезни могат да се ядат яйца и млечни продукти, но месото вече е забранено. Това са и последните дни на веселие преди началото на най-строгите пости през годината. Следващата неделя са Сирни заговезни (Прошка).
Обичаят повелява семействата да се съберат заедно на трапезата и всеки да запали свещ за здраве.
Има стара традиция, че на Месни заговезни се събира само семейството на трапезата и не се канят гости, които не са роднини.