Ще отбележим празника Сирни заговезни на 2 март, неделя, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни. Сирни Заговезни поставя началото на най-големия пост през годината (Великият пост). Празникът е разпространен в цяла България и е наричан с различни имена - Сирници, Сирни поклади, сирница, рия, запоставане, Прошка, Неделя сиропустна и други. На Сирни Заговезни се иска прошка от старите хора в дома, а на трапезата се слага празнична баница.
Ето и нашата бърза рецепта за баница за Прошка:
Приготвяне
-
Намажете дъното на тава с масло.
-
Разбийте яйцата и добавете към тях разтопеното масло.
-
Добавете брашното и бакпулвера, сиренето и изварата.
-
Вземете една кора, поръсете с малко олио (може да използвате четка).
-
Върху нея сложете още една кора; намажете с 2-3 лъжици от яйчената смес, а след това сложете още една кора.
-
Поръсете с натрошеното сирене и извара.
-
Завийте трите кори на руло и ги поставете в тавата по дължината ѝ, може да се наложи съвсем леко да ги наберете.
-
Така се процедира и с останалите кори.
-
Можете да нарежете баницата предварително, ако желаете.
-
Баницата се намазва с останалото едно яйце, разбито с малко вода.
-
Печете на 180 градуса за около 45 минути или до готовност.
-
След като баницата е готова, напръскайте с малко вода и покрийте с кърпа.
Снимка: istock
Как бихте оценили рецептата?