
-
Порции: 8-10
Крем карамелът се нарежда сред любимите десерти на милиони хора. Прави се сравнително лесно, текстурата му е пухкава и лека и представлява прекрасен завършек на обяд или вечеря с любимите хора. Ако искате да разнообразите стандартния десерт, бихте могли да го направите с рецептата за италиански крем карамел:
Започнете с приготвянето на карамела. В малка тенджера на котлона сложете захарта, заедно с 2 супени лъжици вода и сока на 1 лимон. Бъркайте хубаво, докато се получи карамел, който след това изсипете равномерно във формата за печене, която сте избрали за десерта. Оставете го да изстине добре. Когато карамелът е изстинал и твърд може да приготвите сместа за крема.
В купа разбийте яйцата, жълтъците и захарта. Добавете към тях сметаната и млякото и съдържанието на ваниловата шушулка (само семенцата). Разбъркайте добре и прецедете сместа през цедка.
След това я сипете във формата за печене с карамела. Поставете я в тава за печене и добавете в нея топла вода, около 1/3 като количество от височината на формата с крем карамела. Печете на 110 градуса за 2 часа. Сервирайте крем карамела, когато е напълно изстинал.
Снимка: iStock
Вижте още: