2 задължителни ястия за Тодоровден. Снимка: istock
Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар. Отбелязва се в първата събота след Сирни Заговезни. Познат е още като Конски Великден, защото се празнува най-вече за здравето на конете. Според поверията и обичаите на Тодоровден се провеждат традиционните кушии – българският вариант на надбягванията с коне.
Тодоровден се почита като се омесват обредни хлябове, които са с форма на подкова. Вари се и жито, което се благославя в църквата. За вечеря се сяда на празнична (но постна трапеза), на която се слага отново хляб с мая, супа от гъби и леща. Как да си ги приготвите?
Необходими съставки:
Загрейте мазнината в голяма тенджера и гответе лука и чесъна, докато омекнат, но не да покафенеят. Добавете гъбите и гответе на силен огън още 3 минути, докато омекнат. Поръсете брашното и разбъркайте, за да се комбинират. Налейте бульона, оставете сместа да заври, след това добавете дафиновия лист и оставете да къкри още 10 минути. Изхвърлете дафиновия лист, след това отстранете гъбената смес от котлона и разбъркайте с помощта на ръчен пасатор, докато сместа стане гладка. Внимателно затоплете супата и разбъркайте сметаната. Поръсете нарязан на едро магданоз, ако желаете, и сервирайте.
Подготовка: 10 мин
Готвене: 25 мин
Общо време за готвене: 35 минути
Порции: 4
Необходими продукти:
Сложете лещата в съд да заври с 3 чаши вода. Оставете да къкри на много ниска степен и да се готви, докато омекне. (Това ще отнеме около 30 минути, но времето за готвене може да варира доста в зависимост от това колко прясна е лещата.) Прехвърлете лещата в гевгир и оставете да се отцеди за около 15 минути, след което разбъркайте с 1 ч. л. зехтин, пресен лимонов сок и балсамов оцет. Оставете лещата да се маринова в тази смес, докато приготвяте останалите съставки. (Ако имате достатъчно време, мариновайте лещата за 20-30 минути, но дори няколко минути мариноване ще добави много към вкуса. Нарежете чушката и зеления лук и ги поставете в средно голяма пластмасова или стъклена купа. Маслините се нарязват на едро и се добавят в купата. Нарежете ригана и магданоза на ситно. Добавете 1 ч. л. лимонов сок, 1 ч. л. балсамов оцет, сладък червен пипер, след което разбъркайте и добавете 3 ч. л зехтин. Добавете маринованата леща към съставките в купата и внимателно разбъркайте с дресинга. Внимателно разбъркайте нарязаните подправки в салатата. Подправете на вкус със сол и прясно смлян черен пипер.
Време за подготовка: 30 минути
Време за готвене: 30 минути
Общо време за готвене: 1 час