2 пролетни супи, които топят излишните килограми

Пригответе си супа от броколи и фета

10.03.2025г. / 10 00ч.
Мария Василева
2 пролетни супи, които топят излишните килограми. Снимка: istock

2 пролетни супи, които топят излишните килограми. Снимка: istock

Можем да наречем супата „нашето тайно оръжие“ за свалянето на излишните килограми. Освен че са вкусни, супите често са нискокалорични и създават обем в стомаха ни. Това може да ни накара да се чувстваме сити за по-дълго. Вижте какви супи можете да си приготвите, ако сте решили да се отървете от няколко излишни килограма:

Супа от спанак и артишок 

Необходими съставки:

  • 1 пакет нискомаслено крема сирене 
  • 1 ч. пълномаслено мляко 
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин 
  • 1 малка глава нарязан жълт лук 
  • 2 ч. л. смлян чесън 
  • 1 пакет замразен спанак, размразен и отцеден 
  • 4 чаши зеленчуков бульон
  • 1 пакет замразени сърцевини от артишок, размразени и едро нарязани 
  • 1/4 чаша настърган пармезан, плюс още за сервиране 
  • 1 с. л. лимонов сок 
  • 1/2 ч. л. сол 
  • 1/4 ч. л. черен пипер 

Разбийте крема сиренето и млякото заедно в средна купа до гладкост. Загрейте мазнината в голяма тенджера на среден огън. Добавете лука; гответе, като разбърквате често, докато омекне и стане леко полупрозрачен, около 4 минути. Добавете чесъна; гответе, като разбърквате често, докато се появи аромат, около 1 минута. Добавете спанака; гответе, като разбърквате често, за да разбиете всички бучки. Добавете бульона и сърцата от артишок; разбъркайте, за да се комбинират. Оставете да заври. Гответе, докато артишокът и спанакът се затоплят напълно и бульонът леко се редуцира, около 3 минути; свалете от огъня. Разбийте запазената смес от крема сирене, докато се разтопи и стане кремообразна. Добавете пармезана, лимоновия сок и солта, като разбърквате, докато сиренето се разтопи. Разпределете в 8 купички. Поръсете с черен пипер; сервирайте с допълнителен пармезан, ако желаете. 

Време за подготовка: 30 мин 
Време за готвене: 30 мин
Общо време за готвене: 60 минути
Порции: 8

Калории на порция: 183
Мазнини: 10 г
Въглехидрати: 18 г
Протеин: 8 г 

Свързани статии

Бърза супа от броколи и фета 

Необходими съставки:

  • 2 с. л. зехтин екстра върджин 
  • 1 глава ситно нарязан лук 
  • 3 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжичка сух босилек 
  • 1/4 чаена лъжичка счукан червен пипер 
  • 4 чаши зеленчуков или пилешки бульон 
  • 1 килограм броколи, стъбла и цветчета, нарязани на едро 
  • 200 г картофи, изчистени и нарязани 
  • 1 супена лъжица вода 
  • 1/2 чаша натрошено сирене фета
  • 1 ч. л. настъргана лимонова кора, плюс още малко за гарнитура 
  • 1/4 чаена лъжичка сол

Загрейте олиото в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете лука, чесъна, босилека и счукания червен пипер; гответе, като разбърквате от време на време, за около 2 минути. Разбъркайте бульона и го оставете да заври на силен огън. Добавете броколите; гответе, като разбърквате от време на време, докато станат яркозелени и омекнат, за около 6 минути. Междувременно комбинирайте картофите и вода в средно голям съд; покрийте и варете във вода, докато картофите омекнат. Отделете 1 супена лъжица фета. С помощта на решетъчна лъжица прехвърлете 1 чаша броколи в малка купа. Разбъркайте сварените картофи, лимоновата кора, солта и останалите 7 супени лъжици фета в супата. Прехвърлете супата в блендер. Закрепете капака на блендера и отстранете централната част, за да може парата да излезе. Поставете чиста кърпа върху отвора. Обработете до гладкост, около 1 минута. (Бъдете внимателни, когато смесвате горещи течности.) Отстранете тенджерата със супа от котлона. Използвайте блендер; пюрирайте до гладкост, 3 до 5 минути. Разпределете супата в 4 купи. Добавете с лъжица 1/4 чаша броколи във всяка купа. Поръсете със заделената 1 супена лъжица фета и още лимонова кора. 

Време за подготовка: 30 мин
Време за готвене: 20 мин
Общо време за готвене: 50 
Порции: 4

Калории на порция: 220 
Мазнини: 12 г
Въглехидрати: 25 г 
Протеин: 8 г 

Коментирай