3 рецепти, подходящи за пости. Снимка: istock
Великденските пости вече започнаха и ако искате да пречистите не само тялото, но и душата си, можете да се опитате да ги спазвате. Не се притеснявайте, ако не успеете да издържите целия пост. Дори няколко дни или седмица ще ви се отразят благотворно. Вижте няколко примерни рецепти, от които можете да изберете:
Необходими продукти:
Поставете лещата в купа, покрийте със студена вода и премахнете счупените зрънца, които плуват нагоре. Отцедете. Загрейте зехтина в голяма тенджера на среден огън и гответе лука, докато омекне и стане полупрозрачен, 5 до 7 минути. Добавете чесън и гответе до аромат, около 30 секунди. Разбъркайте доматеното пюре, магданоза, морковите, целината, 1 чаена лъжичка сол и дафиновите листа. Гответе и разбъркайте за 3 минути. Изсипете лещата, заедно с 8 чаши вода в тенджерата. Оставете да заври, намалете топлината и гответе частично покрита, докато лещата омекне, 30 до 35 минути. Разбъркайте горчицата и червения винен оцет. Пюрирайте супата с потапящ се блендер, докато остане почти гладка. Подправете със сол и черен пипер.
Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 43 минути
Общо време: 1 ч и 3 минути
Порции: 8
Хранителна стойност (на порция): 204 калории
Мазнини: 4 г
Въглехидрати: 31 г
Протеин: 12 г
За него ще ви трябват:
Загрейте фурната до 200 градуса. Намачкайте 3 големи тъмни обелени банана с вилица, след което ги смесете добре с растително или слънчогледово олио и кафява захар. Добавете брашното, бакпулвера, канелата и разбъркайте добре. Добавете сушените плодове или ядките, ако използвате. Печете в намаслена форма за хляб за 20 минути. Печете още 20 минути или до суха клечка. Оставете да изстине малко, преди да нарежете.
Подготовка: 10 минути
Готвене: 40 минути
Общо време за готвене: 50 минути
Порции: 10
Хранителна стойност (на порция): 218 калории
Мазнини: 8 г
Въглехидрати: 33 г
Протеин: 3 г
Необходими съставки:
Отцедете нахута и го подсушете с домакинска хартия. Прехвърлете в кухненски робот заедно с лука, чесъна, магданоза, кимиона, кориандъра, лютия пипер, брашното и малко сол. Пасирайте, докато сместа стане сравнително гладка, след това оформете четири кюфтенца с ръцете си. Загрейте слънчогледовото олио в тиган с незалепващо покритие и запържете бургерите за 3 минути от всяка страна до леко златисто. Сервирайте с плосък препечен хляб, доматена салца и зелена салата.
Подготовка: 10 минути
Готвене: 6 минути
Общо време за готвене: 16 минути
Порции: 4
Хранителна стойност (на порция): 175 калории
Мазнини: 8 г
Въглехидрати: 18 г
Протеин: 6 г
Да ви е сладко!