3 нискокалорични и здравословни десерта. Снимка: istock
Ако сте любители на сладките ледени изкушения, може би вече сте хапвали сладолед. Но вместо да се тревожите на състава и калориите, които той съдържа, можете да си приготвите домашни нискокалорични варианти. Ето две от тях:
Необходими продукти:
Обелете мангото с белачка за зеленчуци, отрежете колкото можете повече от месестата част от костилката, сложете го в кухненски робот или блендер. Добавете захарта, сока от лайм и 200 мл вода. Блендирайте няколко минути, докато мангото стане много гладко и захарта се разтвори – разтрийте малко от сместа между пръстите си, ако все още се усеща песъчинка, пасирайте още малко. Изсипете в съд и сложете във фризера за няколко часа. Изгребете сорбето обратно в блендера (ако е много твърдо, първо оставете на стайна температура за 5-10 минути). Разбийте, докато получите кашава смес, след това изсипете обратно във формата и замразете за още около час. Замразете до твърдо състояние (още час или два).
Време за подготовка за готвене: 15 мин (плюс време за замразяване)
Порции: 8
Хранителна информация (на порция):
184 калории
Мазнини: 1 г
Въглехидрати: 43 г
Протеин: 1 г
Необходими продукти:
Изсипете кварка (или нискомасленото крема сирене) и захарта в голяма купа, изстискайте няколко капки лимонов сок и разбийте с дървена лъжица, докато сместа стане гладка и кремообразна (можете да направите това час или два по-рано). Внимателно добавете и разбъркайте малините, докато започнат да се разпадат и сместа стане розова на ивици; опитайте и добавете още малко лимонов сок, ако желаете. Разпределете в чаши и сервирайте.
Време за подготовка и готвене: 5 мин
Порции: 4
Хранителна стойност на порция:
158 калории
Мазнини: 0 г
Въглехидрати: 21 г
Протеин: 19 г