3 рецепти за Цветница

Пригответе си ябълково-овесен крамбъл

05.04.2025г. / 08 00ч.
Мария Василева
3 рецепти за Цветница. Снимка: istock

3 рецепти за Цветница. Снимка: istock

Цветница е един от най-големите пролетни празници и тогава се разрешава консумацията на риба.

Ето три рецепти за цветни ястия, които да включите в празничното си меню за Цветница (Връбница):

Печена риба със зеленчуци по средиземноморски

Необходими продукти:

  • 2 филета от бяла риба (около 175 грама всяко) 
  • 1 чаша чери домати 
  • 1 голяма тиквичка 
  • ½ чаша маслини каламата 
  • 1 ч. л. сух риган 
  • 1 ч. л. чесън на прах 
  • 2 супени лъжици екстра върджин зехтин 
  • сол
  • черен пипер 
  • резенчета лимон
  • люспи лют червен пипер

* по желание за сервиране (предварително сготвени): кафяв ориз, киноа или картофи

Загрейте фурната до 180 градуса. Застелете голяма тава с хартия за печене. Разполовете чери доматите, а тиквичката нарежете на колелца. Отстранете костилките на маслините (ако има такива) и ги нарежете на едро. Подредете рибата, доматите и тиквичките в застланата тава. Разпределете и маслините. Поръсете ригана, чесъна на прах, солта и черния пипер. Поръсете с около 2 супени лъжици зехтин, разбъркайте леко зеленчуците, така че да се покрият. Печете 15-18 минути или докато зеленчуците омекнат и рибата се свари. Сервирайте с кафяв ориз, киноа или печени картофи по желание.

Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 18 минути
Общо време: 28 минути

Свързани статии

Ябълково-овесен крамбъл 

Необходими продукти:

За крамбъл топинга: 

  • 100 г (1 чаша) фини овесени ядки, разделени 
  • 30 г (2 супени лъжици) кафява захар или кокосова захар 
  • ½ ч. л. смляна канела 
  • ¼ ч. л. смляно индийско орехче 
  • ¼ ч. л. сол 
  • 40 г масло, нарязано на кубчета и охладено 
  • 60 г орехи или бадеми, едро смлени

За ябълките:

  • 600 г ябълки, обелени, почистени от сърцевината и нарязани на кубчета с размер около 3 см
  • сок от ½ голям лимон
  • 2 с. л. вода 
  • 30 г (2 супени лъжици) кафява захар или кокосова захар (или мед) 
  • ½ ч. л. смляна канела 
  • ¼ ч. л. смляно индийско орехче 

Загрейте фурната до 180 градуса. В кухненски робот или блендер смелете половината овесени ядки на брашно. Сложете овесеното брашно с останалите овесени ядки в купа, заедно със захарта, подправките и солта. Разбийте, за да се комбинират. Добавете студеното нарязано на кубчета масло и с върховете на пръстите си втрийте маслото в сместа, докато се разпредели добре и сместа стане на трохи с малки бучки. Разбъркайте с нарязаните ядки. Покрийте купата и я поставете във фризера, докато приготвяте ябълките. Намажете с масло форма за печене или форма за пай и оставете настрана. Обелете и нарежете ябълките, поставете ги в купа. Добавете лимоновия сок, захарта/меда, водата и подправките и разбъркайте добре. Изсипете тази смес в подготвената тава за печене и я разпределете равномерно. Извадете натрошената смес от фризера и я разпределете равномерно върху ябълковата смес. Печете ябълковия крамбъл за 45-60 минути, докато горната част стане златистокафява и ябълките цвърчат и кипят. Сервирайте топло с малко студено кисело мляко.

Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 45 минути
Общо време: 1 час

Свързани статии

Домашният хляб на Джейми Оливър

За него ще ви трябват:

  • 1 пакетче суха мая (7 г)
  • 1 кг брашно за хляб, плюс допълнително за поръсване
  • 650 мл вода
  • ½ ч. л. морска сол 

Налейте водата в голяма купа. Добавете маята и разбъркайте с вилица за няколко минути. Изсипете по-голямата част от брашното и половин чаена лъжичка морска сол, след това използвайте вилица, за да разбъркате, докато не можете да го движите повече. С чисти ръце го съберете като топка тесто, като добавите още брашно, за да не залепва тестото.

Прехвърлете тестото върху поръсена с брашно повърхност и месете, бутайте и разтягайте в продължение на 5 минути или докато получите копринено и еластично тесто. Използвайте набрашнените си ръце, за да оформите тестото на груба топка, сложете го в купа, набрашнете отгоре и покрийте с чиста, влажна кърпа. Оставете го да втасва за около час или час и 30 минути, или докато удвои обема си. След като тестото удвои обема си, избийте въздуха, като го ударите с юмрук, след което месете в продължение на 30 секунди. Вече можете да го оформите и да го оставите да втасва за втори път, от 30 минути до един час, или докато удвои обема си още веднъж. Загрейте фурната до 180 градуса. Внимателно прехвърлете тестото за хляб във фурната и внимателно затворете вратата. Печете около 35 минути, или до златисто. 

Време за подготовка: 2 часа
Време за готвене: 35 минути
Общо време: 2 часа и 35 минути

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
..... ( преди 3 часа )
Интересни са.не бих пробвала.имам си мои любими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар