3 рецепти за Цветница. Снимка: istock
Цветница е един от най-големите пролетни празници и тогава се разрешава консумацията на риба.
Необходими продукти:
* по желание за сервиране (предварително сготвени): кафяв ориз, киноа или картофи
Загрейте фурната до 180 градуса. Застелете голяма тава с хартия за печене. Разполовете чери доматите, а тиквичката нарежете на колелца. Отстранете костилките на маслините (ако има такива) и ги нарежете на едро. Подредете рибата, доматите и тиквичките в застланата тава. Разпределете и маслините. Поръсете ригана, чесъна на прах, солта и черния пипер. Поръсете с около 2 супени лъжици зехтин, разбъркайте леко зеленчуците, така че да се покрият. Печете 15-18 минути или докато зеленчуците омекнат и рибата се свари. Сервирайте с кафяв ориз, киноа или печени картофи по желание.
Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 18 минути
Общо време: 28 минути
Необходими продукти:
За крамбъл топинга:
За ябълките:
Загрейте фурната до 180 градуса. В кухненски робот или блендер смелете половината овесени ядки на брашно. Сложете овесеното брашно с останалите овесени ядки в купа, заедно със захарта, подправките и солта. Разбийте, за да се комбинират. Добавете студеното нарязано на кубчета масло и с върховете на пръстите си втрийте маслото в сместа, докато се разпредели добре и сместа стане на трохи с малки бучки. Разбъркайте с нарязаните ядки. Покрийте купата и я поставете във фризера, докато приготвяте ябълките. Намажете с масло форма за печене или форма за пай и оставете настрана. Обелете и нарежете ябълките, поставете ги в купа. Добавете лимоновия сок, захарта/меда, водата и подправките и разбъркайте добре. Изсипете тази смес в подготвената тава за печене и я разпределете равномерно. Извадете натрошената смес от фризера и я разпределете равномерно върху ябълковата смес. Печете ябълковия крамбъл за 45-60 минути, докато горната част стане златистокафява и ябълките цвърчат и кипят. Сервирайте топло с малко студено кисело мляко.
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 45 минути
Общо време: 1 час
За него ще ви трябват:
Налейте водата в голяма купа. Добавете маята и разбъркайте с вилица за няколко минути. Изсипете по-голямата част от брашното и половин чаена лъжичка морска сол, след това използвайте вилица, за да разбъркате, докато не можете да го движите повече. С чисти ръце го съберете като топка тесто, като добавите още брашно, за да не залепва тестото.
Прехвърлете тестото върху поръсена с брашно повърхност и месете, бутайте и разтягайте в продължение на 5 минути или докато получите копринено и еластично тесто. Използвайте набрашнените си ръце, за да оформите тестото на груба топка, сложете го в купа, набрашнете отгоре и покрийте с чиста, влажна кърпа. Оставете го да втасва за около час или час и 30 минути, или докато удвои обема си. След като тестото удвои обема си, избийте въздуха, като го ударите с юмрук, след което месете в продължение на 30 секунди. Вече можете да го оформите и да го оставите да втасва за втори път, от 30 минути до един час, или докато удвои обема си още веднъж. Загрейте фурната до 180 градуса. Внимателно прехвърлете тестото за хляб във фурната и внимателно затворете вратата. Печете около 35 минути, или до златисто.
Време за подготовка: 2 часа
Време за готвене: 35 минути
Общо време: 2 часа и 35 минути
Да ви е сладко!