Най-вкусните питки за Лазаровден. Снимка: istock
Лазаровден е подвижен християнски празник. Празнува се винаги в събота 8 дни преди Великден и е посветен на плодородието, новото начало и пробуждащата се за нов живот природа. Тази година Лазаровден ще отпразнуваме на 12 април.
Необходими продукти:
Замесете тесто от двата вида брашно, маята, солта и водата. Оставете го да втаса на топло. След това оформете плитки и поръсете всяка със сусамово семе. Оставете да втасат (за около 45 минути) и след това печете на загрята фурна (180-200 градуса) около 45 минути или до готовност.
Време за подготовка: 20 минути
Общо време за готвене: 1 час 50 минути
Необходими продукти:
Затоплете леко млякото – нека е топло, но не горещо. Разтворете маята и захарта в затопленото мляко. Добавете 5-6 с. л. брашно, разбъркайте и оставете на топло да втаса за около 10 минути. През това време направете кладенче в средата и добавете двете яйца, белтъка, олиото, солта и втасалата мая. Замесете меко тесто и го оставете да втаса покрито с кърпа за 1 час. Намажете с жълтъка и поръсете с маковото семе. Печете в предварително загрята фурна и на 180 градуса до готовност (за около 40 минути). След изваждане от фурната поръсете питата с малко студена вода и я покрийте с кърпа, за да стане още по-мека.
Време за подготовка: 10 минути
Общо време за готвене: 1 час 50 минути
Да ви е сладко!