3 стъпки за идеално сварени яйца за Великден

Съвети за добре сварени яйца за празника

15.04.2025г. / 13 24ч.
Мария Дуковска
3 стъпки за идеално сварени яйца за Великден. Снимка: istock

3 стъпки за идеално сварени яйца за Великден. Снимка: istock

Броени дни остават до Великден, а една от важните традиции за празника е боядисването на яйца. Всяка година искаме да направим съвършените яйца – добре сварени и красиво боядисани.

Днес ще ви помогнем с три стъпки за идеално сварени яйца. Ето какво ви трябва:

1. Поставете яйцата на дъното на тенджерата.

Покрийте ги със студена вода на височина два пъти колкото е тяхната. Загрейте котлона, след като сте сложили яйцата в тенджерата.

Добавете една-две лъжички оцет към водата. Оцетът помага да се предотврати напукването на черупката на яйцата. Също така, благодарение на оцета, ще обелите по-лесно яйцата. Може да добавите и 1 лъжичка сол, тъй като и за нея се смята, че предотвратява напукването.

Свързани статии

2. Намалете котлона, когато водата заври.

След това оставете яйцата да къкрят около 12 минути, ако искате да са твърдо сварени. 

След това изключете котлона и ги оставете в горещата вода за още 10 минути.

В зависимост от вида на яйцата и тяхното количество може да се наложи да ги подържите в горещата вода за още няколко минути.

3. Излейте водата от тенджерата.

Препоръчително е да ги боядисате непосредствено след изваждането им, докато са още топли. Иначе температурната разлика може да предизвика напукване. 

Знаем, че боите за яйцата се употребяват горещи. Ако яйцата са вече студени може да се нацепят.

Свързани статии