
Как да направим козунак на конци, който да се разтопява в устата? Това е целта на всеки кулинар, който иска да приготви уханен козунак за Великден. Опитайте нашата рецепта за козунак на конци, който ще стане перфектно, без провали, стига да следвате стъпките стриктно.
Правим кладенче от брашно, солта, лимоновите корички, слагаме яйцата (като отделяме 1 жълтък за намазване), ванилията, прясното мляко, сока от лимона, настърганата лимонова кора и захарта, накрая слагаме маята.
Започваме да месим като добавяме постепенно разтопеното масло. Трябва да получим меко тесто. Оставяме на топло да втаса около 1 час. През това време поръсваме стафидите със рома.
След като е втасало вече тестото, го разделяме на 6 топки.. Правим 6 ленти, и във всяка слагаме по малко от стафидите и локума,3-те се слагат вертикално, 3-те хоризонтално и се преплитат, слагат се една под друга, като се редуват. Оформяме като топка, поръсваме обилно със захар.
Аз го пекох във форма за торта, обилно намазана с масло. Оставяме да втаса отново, и печем в умерена фурна.
Рецептата е на Милена Миразчийска, участник в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“
Снимка: iStock