3 рецепти, с които да използвате яйцата от Великден

Пригответе си яйца с биволско синьо сирене

21.04.2025г. / 10 00ч.
Мария Василева
3 рецепти, с които да използвате яйцата от Великден. Снимка: istock

3 рецепти, с които да използвате яйцата от Великден. Снимка: istock

Със сигурност около великденските празници варените яйца ще са основен елемент от нашето меню. Вижте как можете да ги хапвате отново, но по различен начин:

Бърз и лесен сандвич със салата от яйца

За него ще ви трябват:

  • 1 голямо яйце, твърдо сварено, обелено и нарязано 
  • 1 до 2 чаени лъжици майонеза, на вкус 
  • 2 супени лъжици нарязана целина 
  • 1 супена лъжица нарязан зелен лук или див лук 
  • щипка къри на прах 
  • сол
  • прясно смлян черен пипер на вкус 
  • маруля 
  • 2 филийки бял, пшеничен, многозърнест или ръжен хляб (препечен или обикновен)

Натрошеното яйце се намачква малко с вилица. Смесете заедно с майонезата, целината и зеления лук. Поръсете със сол и черен пипер и добавете къри на вкус. Разбъркайте с лъжица. Препечете филиите хляб, ако правите сандвича с препечен хляб. Върху една филия хляб сложете слой маруля, отгоре намажете марулята с яйчената смес, отгоре сложете друга филия хляб. 

Време за подготовка: 10 мин 
Общо време за готвене: 10 минути
Порции: 1

Калории на порция: 428 
Мазнини: 28 г 
Въглехидрати: 12 г 
Протеин: 12 г

Свързани статии

Яйца с биволско синьо сирене 

За тях ще ви трябват:

  • 12 големи твърдо сварени яйца 
  • 1 чаена лъжичка дижонска горчица 
  • 1 супена лъжица пикантен доматен сос
  • 1/4 чаша майонеза 
  • 2 супени лъжици натрошено синьо сирене 
  • 2 супени лъжици ситно нарязана целина 

За гарнитура: малки парчета листа от целина или допълнителни кубчета целина, по избор

Твърдо сварените яйца се обелват внимателно и се разполовяват по дължина. Извадете жълтъците и ги прехвърлете в купа. Направете пълнежа: разбийте с вилица жълтъците, дижонската горчица, майонезата, синьото сирене и целината. Поставете обилна лъжичка от пълнежа в издълбания белтък или поставете сместа в торбичка, покрита с широк звездообразен накрайник, и изсипете пълнежа. Гарнирайте с листа целина (ако използвате) и сервирайте. Можете да пасирате всички остатъци с малко допълнително майонеза и горчица и да ги използвате за сандвичи с яйчена салата на следващия ден.

Време за подготовка: 20 минути 
Общо време за готвене: 20 минути
Порции: 24

Калории на порция: 57 
Мазнини: 5 г 
Въглехидрати: 3 г 
Протеин: 7 г

Салата Коб

За нея ще ви трябват:

  • 6 резена бекон
  • 1/2 глава салата „Ромен“ 
  • 1/2 маруля 
  • 1 малка връзка фризе (къдрава ендивия) 
  • 1/2 връзка кресон (грубите стъбла се изхвърлят) 
  • 2 броя зряло авокадо, без костилки, обелено и нарязано на парчета 
  • 500 г пилешки гърди без кожа, сварени и нарязани на кубчета
  • 1 домат, почистен от семките и нарязан на ситно 
  • 2 големи твърдо сварени яйца (разделени, жълтъкът натрошен на ситно), а белтъкът нарязан на ситно
  • нарязан пресен лук 
  • 1/3 чаша червен винен оцет 
  • 1 супена лъжица дижонска горчица 
  • 1 до 2 чаени лъжички захар сол и черен пипер 
  • 2/3 чаша екстра върджин зехтин 
  • 1/2 чаша ситно настъргано сирене Рокфор 

В тиган на средно силен огън пригответе бекона, докато стане хрупкав от двете страни. Извадете го от тигана и разпределете върху хартиени кърпи, за да попие излишната мазнина. Оставете бекона да изстине. Натрошете бекона и го оставете настрана. В голяма купа за салата разбъркайте добре различните марули и кресона. Подредете пилешкото, бекона, домата и авокадото декоративно върху зеленината и гарнирайте салатата с нарязаното яйце и дивия лук. Направете винегрет: в малка купа разбийте заедно оцета, горчицата, сол и черен пипер на вкус, добавете олиото на бавна струя, като разбивате и разбийте дресинга, докато се емулгира. Добавете и рокфора. Добавете захар на вкус, по 1/2 ч. л. Разбъркайте дресинга. Сервирайте отделно или добавете към салатата.

Време за подготовка: 20 минути 
Общо време за готвене: 20 минути
Порции: 4

Калории на порция: 803
Мазнини: 70 г 
Въглехидрати: 16 г 
Протеин: 31 г

Да ви е сладко!
 

Коментирай