3 рецепти, с които да използвате агнешкото от Великден. Снимка: istock
В желанието си да задоволим апетита си, често пъти се надценяваме. Ето защо не е никак невъзможно след великденските празници да се чудите какво да правите с месото, което е останало от празничната трапеза. Вижте няколко рецепти, които ще ви помогнат да го използвате отново:
Необходими продукти:
За сервиране:
Разбийте лука, чесъна, джинджифила и 200 мл вода в кухненски робот, докато получите гладка паста. Загрейте олиото в съд и запържете лучената смес за 10-15 минути или докато цялата течност се абсорбира и лукът започне да става златистокафяв. Добавете къри пастата и запържете още 1 минута. Разбъркайте доматите, канелата и лютата чушка. Налейте бульона и оставете да заври. Добавете агнешкото и гответе под капак за 1 час. Отстранете капака и оставете да къкри без капак за 15 минути. Подправете на вкус и добавете кориандъра. Сервирайте с пухкав ориз басмати, плосък хляб и кисело мляко.
Време за подготовка: 10 мин
Време за готвене: 1 час и 30 минути
Общо време за готвене: 1 час и 40 минути
Порции: 4-6
Калории на порция: 404
Мазнини: 31 г
Въглехидрати: 7 г
Протеин: 23 г
Необходими продукти:
Загрейте 1 супена лъжица зехтин в голяма тенджера на средно висока температура. Добавете лука и чесъна. Гответе, като разбърквате, за 3 минути, докато лукът омекне. Добавете ориза. Разбъркайте, за да покриете сместа. Добавете бульон, 1 чаена лъжичка къри на прах, 2 чаени лъжички кимион и нахут. Разбъркайте, за да се комбинират. Сложете капак. Намалете топлината до средно ниска. Гответе 12 до 15 минути или докато течността се абсорбира. Свалете от огъня. Оставете настрана за 10 минути. Разбъркайте ориза с вилица, за да отделите зърната. Междувременно загрейте 1 супена лъжица от останалата мазнина в голям тиган с незалепващо покритие на висока температура. Добавете агнешкото. Поръсете с останалото къри на прах и кимион. Подправете със сол и черен пипер. Гответе 2 минути, като разбърквате веднъж, докато агнешкото покафенее и се загрее. Прехвърлете в голяма купа. Към агнешкото добавете оризовата смес, касиса, кориандъра, магданоза, лимоновия сок и останалата мазнина. Разбъркайте внимателно, за да се комбинират. Подправете със сол и черен пипер. Сервирайте поръсено със семена от нар.
Време за подготовка: 25 минути
Време за готвене: 20 минути
Общо време за готвене: 45 минути
Порции: 4
Калории на порция: 700
Мазнини: 30 г
Въглехидрати: 80 г
Протеин: 30 г
Необходими продукти:
За сервиране
Зелена салата
Поставете картофите в тенджера. Покрийте с вода, посолете и оставете да заври. Варете картофите 20-25 минути или докато омекнат. Отцедете. Върнете в съда на слаб огън за 1 мин. Свалете от огъня. Добавете млякото и 30 г масло. Пасирайте до гладкост и подправете на вкус. Междувременно загрейте ++фурната до 220 градуса или 200 градуса с вентилатор. Загрейте мазнината в голям дълбок тиган на средно висока температура. Гответе лука, като разбърквате, за 5 минути или докато омекне. Добавете доматите, соса, агнешкото, зеленчуците, моркова и 1/2 чаша вода. Оставете да заври. Прехвърлете агнешката смес в тава за печене. Покрийте с кашата от картофи и мляко и натиснете с вилица. Намажете с останалото масло и печете за 15-20 минути или до златисто. Сервирайте със салата.
Време за подготовка: 15 минути
Време за готвене: 45 минути
Общо време за готвене: 60 минути
Порции: 4
Калории на порция: 570
Мазнини: 30 г
Въглехидрати: 40 г
Протеин: 37 г
Да ви е сладко!