Курбан чорба за Летен Петковден

23 април 2025 | 12:15 | Мария Дуковска
лесно
Добави в любими
Курбан чорба за Летен Петковден.
80 мин.

  • Порции: 4-5

Петъкът след Великден в българския народен календар се почита като Лятна св. Петка или Летен Петковден. През тази година той се пада на 25 април, петък.

Според поверията на Летен Петковден се прави курбан в чест на светицата, за да се предпазят нивите и градините от градушка. Св. Петка е смятана за покровителка на стихиите и с приготвянето на курбана хората са вярвали, че ще я умилостивят и тя ще запази поминъка им. Курбан се е правил също, за да се пазят от наводнения или пък голяма суша. Други поверия гласят, че на този ден болните също могат да поднесат курбан на светицата, ако я почитат като своя закрилница и да се помолят за изцеление. 

Ако искате да направите курбан чорба за празника, опитайте следната рецепта с агнешко.

Курбан чорба:

Продукти
Приготвяне

Нарязаното на късчета месо се обезкостява и се измива. Поставя се в тенджера заедно с нарязаните на дребно дреболии, залива се с вода и се вари, като пяната се маха с решетеста лъжица. Прибавят се ситно нарязаният лук и лютивите пиперки. В мазнината се задушава брашното до златисто, размива се с малко бульон и се изсипва в чорбата. Чорбата се долива с гореща вода, посолява се и се вари още 5 минути. Застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече. Сваля се от огъня, поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се поднася.

Снимка: istock

* * *

Чорба от свинско месо със зелев сок
Зеленчукова супа с говеждо месо

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?