
-
Порции: 4-5
Петъкът след Великден в българския народен календар се почита като Лятна св. Петка или Летен Петковден. През тази година той се пада на 25 април, петък.
Според поверията на Летен Петковден се прави курбан в чест на светицата, за да се предпазят нивите и градините от градушка. Св. Петка е смятана за покровителка на стихиите и с приготвянето на курбана хората са вярвали, че ще я умилостивят и тя ще запази поминъка им. Курбан се е правил също, за да се пазят от наводнения или пък голяма суша. Други поверия гласят, че на този ден болните също могат да поднесат курбан на светицата, ако я почитат като своя закрилница и да се помолят за изцеление.
Ако искате да направите курбан чорба за празника, опитайте следната рецепта с агнешко.
Нарязаното на късчета месо се обезкостява и се измива. Поставя се в тенджера заедно с нарязаните на дребно дреболии, залива се с вода и се вари, като пяната се маха с решетеста лъжица. Прибавят се ситно нарязаният лук и лютивите пиперки. В мазнината се задушава брашното до златисто, размива се с малко бульон и се изсипва в чорбата. Чорбата се долива с гореща вода, посолява се и се вари още 5 минути. Застройва се с разбитото яйце, което трябва да се пресече. Сваля се от огъня, поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се поднася.
Снимка: istock
* * *
Чорба от свинско месо със зелев сок
Зеленчукова супа с говеждо месо
Снимка: iStock