4 традиционни ястия за Ирминден

Вкусни рецепти за празника

29.04.2025г. / 16 24ч.
Мария Дуковска
Хляб от лимец е сред традиционните храни за 1 май.

Хляб от лимец е сред традиционните храни за 1 май.

На 1 май ще отбележим и празника Ирминден, наричан още ден на змиите. Поверие гласи, че на Ерминден или Ирминден се пече хляб в нова пещ, а приготвените хлебчета се пазят и се дават на болни родилки. Затова и в някои райони на България този ден се празнува от бременните и нераждалите жени, за да се предпазят при бъдещо раждане. Така смятали, че предпазват и децата от йеремия – болестта на злите сили.

На този ден се приготвят няколко ястия, с които да се почете празникът на пророк  Йеремия.

Ето някои от тези традиционни ястия и рецепти:

Хляб от лимец

Баница със зелении

Ястие със зрял боб

Ястие с булгур

 

Снимка: iStock

Свързани статии