Как да се справяме бързо с готвенето

19.03.2009г. / 11 15ч.
Джадала Мария
Как да се справяме бързо с готвенето

Готвенето е от неизменните задължения на всяка домакиня и майка. След натоварения ден за жалост всяка от нас започва втора смяна пред печката, за да осигури препитание за децата и семейството. Неизбежно е. И ежедневно. И все пак има малки хитринки, които можем да приложим, за да се справяме по-бързо с готвенето през седмицата, а да оставим бавните, сложни и изискващи повече време и ентусиазъм рецепти за през почивните дни.

Ето и нашите съвети за бързи домакини и по-малко време в кухнята:

1. Използвайте неделята!
В неделя, когато имате повече време – подгответе повечето неща за седмицата – например:
Сгответе боб за понеделник, а ако домашните ви изрично държат на месо – добавете към него кюфтета, а във вторник поднесете боб с наденица. :)
Още в неделя запържете каймата за мусаката в сряда, а в деня само добавете картофите и опечете, спестявате време!
За четвъртък още в неделя кавърдисайте месо и в деня само добавете зеленчуците и гювечът ви е готов.
Петък е подходящ ден за почивка и среща с приятели – използвайте и съчетайте с вечеря извън дома. :)
За готвенето за събота и неделя имате достатъчно време!

2. Замразявайте храна
Ако случайно сготвите много повече, отколкото може да се изяде на един път или пък ще пътувате в командировка, а искате да има храна и когато се върнете – замразете храна в камерата! Това може да позволи по-голямото разнообразие на трапезата ви и повече време за вас извън кухнята! Подходящи за замразяване са храните без картофи, като например спаначена супа, боб яхния, гювеч.

3. Използвайте тенджера под налягане
Тенджерата под налягане със сигурност ще ви спести време. Без значение дали готвите супа или свинско със зеле, използвайте тенджерата под налягане, с което не само ще спестите време, но и електрическа енергия!

* * *

Полезни съвети за кухнята
Вълшебница в кухнята
Кой готви у дома?
Ред и красота в кухнята
Пролетна свежест в кухнята
Боб, леща, ориз – всеки ден!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Вера ( преди 12 години )
И аз мисля така - не бих сервирала храна от преди 2 дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Готвачка ( преди 12 години )
Е, щом може да ядете вчерашни гозби... Аз не бих си позволила да сложа на масата кайма, пържена вчерашния ден, да не говорим за кавардисано месо след 2-3 дни! По-добре е да си хапнете хляб и чубрица с една ябълка - по-здравословно е! Иначе язви, колити, гастрити и какво ли още не. Но ако чак толкова ви мързи, идете на ресторант/пицария/кръчма - може дори да е по-вкусно и здравословно от вчерашно пържено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар