Забързана, задъхана, поне с две торби в ръцете и почти изплезила език от тичане, отключвате вратата, събувате обувките и се втурвате право в кухнята. Като насън вадите нужните продукти и напълно машинално приготвяте до болка познатата манджа. Даже няма нужда да претегляте грамажа – толкова пъти сте го правили. Не след дълго се разнася чуден аромат, а домочадието нетърпеливо потраква вече с вилиците по масата. Сервирате яденето, а вместо признание, получавате намусени физиономии и мрънкане: “Пак ли тази мусака”, “Омръзна ми твоята баница” и други подобни фрази. Е, факир да си, не можеш да измисляш непрекъснато нови ястия, особено ако бюджетът е ограничен.
Не се отчайвайте! Опитайте частично да смените някои от продуктите или да добавите нови в станалите традиционни за вашето семейство рецепти. Ето някои изпитани от мен съвети, които дават резултат.
1. Чесън на прах, бял пипер и индийско орехче – отскоро използвам тези три вълшебни подправки. Слагам ги на крем-супа от гъби, крем-супа от картофи, паниран карфиол, винен кебап, сос за спагети, ориз със зеленчуци, зеленчукови банички.
2. Покълнали слънчогледови семки – превръщат в истинско вълшебство шопската салата, зелевата салата и зеленчуковите банички.
3. Кисели краставички – слагам ги в сос за спагети, яхнии и кебапи, придават много пикантен вкус.
4. Обилно поръсвам пресните зеленчукови салати със смлени ядки – орехи, бадеми или фъстъци и леко накиснати овесени ядки.
5. Ванилия и орехи в баницата със сирене – към плънката за баницата сложете две ванилии, смлени орехи и малко чубрица.
\n6. Опитайте да замесите малките питки вместо с бяло, с царевично брашно. Прибавете към тестото нарязани маслинки.
\n7. Слагайте половината от количеството подправки в началото на готвенето, а останалата част – когато ястието е почти готово. Така продуктите поемат най-добре от ароматите.
\n8. Знаете ли какво обичам най-много на почивките ол-инклузив? Шведските маси. Децата също ги обожават. Вместо да им сервирате яденето с гарнитурата в една чиния или готовия сандвич, подредете всички ястия и продукти за сандвича в отделни чинийки – нека всеки аранжира по свой избор своята порция.
Въпреки, че нямам специализирано образование в областта на кулинарията, мога да се похваля с 15-годишен стаж в семейната кухня и живо въображение. Когато имам време, гледам кулинарни предавания и чета рецепти, но никога не копирам продуктите и технологията едно към едно – винаги ги “префасонирам” по мой вкус. Надявам се, някои от примерите да ви харесат и ще се радвам, ако и вие споделите свои.
И както казват французите: “Бон апети!” – “Добър апетит!”.
* * *
Как да се справяме бързо с готвенето
Вълшебница в кухнята
Кой готви у дома
Как се научихте да готвите – тема от форума