Българинът яде най-много бял хляб, от 700 г, пакетиран, нарязан. Купува го всеки ден и най-често от кварталния магазин.
Това сочи проучването “Потребителски навици при пазаруване на хляб”, проведено през юли-август 2009 г. С телефонна анкета са разпитани 300 потребители от 12 областни градове.
Ето подробностите в проценти:
Какъв вид хляб купувате?
Бял хляб – 44%, следват: “Добруджа” – 24%, типов хляб – 16%, пълнозърнест – 12%, ръжено-пшеничен – 4% и грахам – 0.3%.
Какъв грамаж хляб предпочитате?
700 г – 63%, 500 г – 14%, 600 г – 10%, 400 г – 8%, 650 г – 3%, 2% – не мога да преценя
От какъв магазин пазарувате хляб?
66% – квартален магазин, 24% – супермаркет, 7% – хипермаркет, 1% – обект на изпичане на място, 0.3% – не мога да преценя.
Основният критерий при купуване на хляб?
49% – качество, 26, 67% – преснота, тип хляб – 6%, цената – 5%, външен вид – 4, 33%, марка – 3.67%, 2.67% – производител, 0,67% – опаковката
Какво количество хляб купувате дневно?
51.67% – 1 брой, 33.67% – 1/2 бр., 13.67 – 2 бр., 1% – над 2 бр.
Какъв вид опаковка купувате?
84, 67 – пакетиран, нарязан, 8.33% – непакетиран, 7% – пакетиран, ненарязан
Данните бяха изнесени на Втория национален дискусионен форум на хлебопроизводителите “Българският хляб – ценност, политики и стандарти”. Участниците са обсъдили професионалните стандарти в хлебопроизводството, които да залегнат в Харта на професионалните стандарти на хлебопроизводството. Сред тях са:
- следване на добрите бизнес практики, принципите на свободната и честната конкуренция и общоприетите морални норми в страната;
- осъществяването на стриктен контрол върху качеството на суровините и готовата продукция;
- определяне на справедливи и разумни цени на продуктите, съответстващи на реалните разходи за суровините и пазарните тенденции;
- прозрачна работа и спазване законите на България и активно съдействие на държавата при прилагането на ефективни мерки против “сивия сектор” и корупцията.
* * *
Ръжен хляб – за добро здраве и фигура
Хляб, зрелища и още нещо – тема от форума
Рецепта за домашен, пълнозърнест хляб