Процедурата с миенето на съдове е решена отлично с миялните машини – икономисват вода, препарат, пестят време на домакинята и щадят кожата на ръцете й. Но какво да правят тези жени, които нямат такава машина и мият на ръце? Проблемът тук е, че кухненските гъби са отличен развъдник на бактерии и микроби.
Ето няколко начина да дезинфектираме гъбата:
1. Завъртете я в микровълновата печка на висока степен за 30 секунди. Това ще убие почти всички бактерии. Преди да я поставите във фурната, намокрете гъбата, за да не се запали. (Забележка: Тази операция не е съвсем сигурна, тъй като никога не знаете дали все пак бактериите ще умрат и дали няма да гръмне печката.)
\n2. Сложете я в миялната машина заедно със съдовете, на програма с висока температура. (Забележка: При този вариант също не е сигурно до каква степен ще се почисти гъбата.)
\n3. Накиснете я в лимонов сок или винен оцет. Това е по-добре от нищо, макар че след тази процедура все още може да са останали бактерии.
Най-радикалното решение е: изхвърлете кухненските гъби. Вместо тях избутвайте остатъците от храна по чинии, тигани и тенджери с книжна салфетка. Пригответе разтвор от веро и гореща вода в голяма тенджера. Сложете си гумени ръкавици, за да не си изгорите ръцете. В така приготвената вода накиснете първо чашите, след тях приборите. Изплакнете ги с течаща вода. В същата вода накиснете чиниите и купичките. Тях също изплакнете със студена вода. По този начин изобщо няма да ви е нужна гъба. В случай, че искате да миете по стария начин, вместо гъба използвайте микрофибърна кърпа, домакинска хартия или дебела книжна салфетка.
За да бъдем по-здрави, често пъти се налага да променим някои от навиците си, което включва и кухненските процедури.
* * *