Водата

11.01.2005г. / 00 00ч.
Аз жената
Водата

В тялото на възрастен човек с тегло 70 кг има около 40 литра вода, от които 16 л. между клетките. Тази вода е солена, което напомня че животът е произлязъл от океана. Всеки човек губи в ежедневието си много вода. Каквито и действия да извършват клетките, крайният резултат от химичните превръщания е главно вода и въглероден двуокис. Организмът повече страда от липсата на вода, отколкото на храна.

Колко време може да се живее без вода?
На науката са известни случаи на хора, жадували 17 дни. Състоянието, което настъпва след обилно обезводняване (при диарии, силно изпотяване) и последвала употреба на огромно количество вода е познато като водно отравяне. В такива случаи жадният човек пие ненаситно, настъпват мускулни гърчове, повръщания, болки в корема и червата, силна слабост. Това става, защото с водата се губят соли и ако не се набавят отново, организмът не успява да усвои погълнатата вода.

Поради това на силно потящи се хора (например спортисти) се препоръчва подсолена вода и солена храна. Загубата на повече от 10% от телесната вода е заплаха за организма. При редица заболявания обаче – възпаление на бъбреците, заболявания на сърдечно-съдовата система, затлъстяване и др. – приемът на течности се ограничава.

Коментирай