През средновековието наричали празият лук храна за бедните, защото бързо засища, въпреки нискокалорийната си стойност. Има по-слаб мирис от другите видове лук, приятен и нежен вкус, по-сладък от кромид лук.
Родината му е средна Азия, от там идва в Средиземноморието. Познавали са го още фараоните. Древните гърци го наричали prason, а римляните - porrum.
Може да се използва в суров, замразен, задушен, паниран, сварен, маринован вид.
Повишава имунитета, намалява холестерола, добре влияе на стомаха, обмяната на веществата, изчиства кръвта. Съдържа голямо количество витамин B6 и C и полезни елементи като калий, калций и фосфор.
С праз лук има всевъзможни рецепти – за салати, предястия, основни и тестени ястия. Сред готвачите е известен като „кралят на лучените супи”.
Цената му е достъпна:
На пазара на ул. „Граф Игнатиев” – 1.00 лв. връзка от 4-5 стръка.
В „Била” – 1.29 лв. за половин кг.
На пазара в „Младост 2” – 1.00 лв. за половин кг.
В магазин „Плод и зеленчук” в кв. „Лозенец” – 1.00 лв. за връзка от 4-5 стръка.
На Горнобански път - на пазара - 1.50 лв. за връзка от 7-8 стръка, а в магазин - 1.70 лв. за връзка.
Понеже е гъвкав и еластичен, от праз лук стават много красиви аранжировки за ястия. Ето една идея: Нарежете го на фини тънки ленти, попарете ги за няколко секунди във вряла вода и ги използвайте като панделки.
* * *
Всички рецепти с праз лук на едно място
Три есенни зеленчука, които трябва да влязат в кухнята