Без да бъдем обсебени от омега 3, трансмазнини, вреди, ползи, съдържание, количество, качество, трябва да признаем, че Храната е много важна. Тя дава енергия на тялото и психиката ни. Храната не само утолява глада, тя сближава хората. Чрез нея показваме любов, обич и грижа към себе си и другите, за които я приготвяме и/или сервираме. Тя е най-доброто лекарство.
В това показаха единодушие 11-те лектори на състоялия се в събота форум „Храна”, организиран от Горичка. След първия форум „Родителство” и във втория целта беше хора с различни професии да представят темата от различни гледни точки. На сцената говориха: Патрисия Кутюр-Гюрковска, Д-р Георги Гайдурков, Яна Петкова, Димитър Стоянов, Виргиния Захариева, Джун Йошида, Ивелина Иванова, Сава Чанков, Юрий Ковачев, Марина Бракалова, Антони Георгиев. Ето някои акценти от срещата:
"Храната става част от клетките ни, от нея зависи нашата мисъл и енергия. Всяко заболяване е натрупване на чужди тела в клетките. С подходящ хранителен режим редица функционални заболявания се лекуват за около 6 седмици, например високо кръвно налягане, диабет тип ІІ, язва, гастрит, бъбречни, чернодробни и ендокринни заболявания и заболявания на половата система. При анатомични нарушения може да минат месеци, понякога години, докато организмът оздравее... В миналото българинът 200 дни в годината е бил на пости... Има 5 групи прости храни, които са жизнено важни - плодове, зеленчуци, сурови ядки, зърнени и бобови варива... Няма болест. Има дисбаланс в системата. Човешкият организъм е авторегулативна екосистема.” д-р Георги Гайдурков
„Сипваме в чинията толкова, колкото искат очите, а те искат много. След това взимаме празна чиния и отсипваме половината. После се посвещаваме на храната. Ядем бавно и внимателно, без телевизор. Навийте си таймер за 30 минути. Така храната се превръща във форма на внимание и любов към себе си.” – Виргиния Здравкова
”Често в нашите индустриализирани общества храната се превръща от нужда в маркетинг и мода. В най-голямата международна он-лайн книжарница има 2300 книги за храненето. Въпреки, че съществуват безброй много диети и системи на хранене, най-добрата философия на храненето може да се предаде с думите на Майкъл Полан: „Eat food. Not too much. Mostly plants.” „Яжте храна. Не много. Предимно растения”. Патрисия Кутюр-Гурковска
„Ние храним както физическото, така и психологическото си тяло. Най-добрата храна е тази, която е произведена според принципите на биологично-динамичното земеделие... 50 % от сметището на всеки град/село може да отидат в градината като компост... Човекът все още не е намерил своето място в природата. Мисли си, че може да властва и доминира над нея, но той е само частица от вселената." Димитър Стоянов
”В аюрведа е важно да ядеш седнал, не прав, в какви съдове готвиш и ядеш, какво е качеството на продуктите и подправките... Храната е мощен инструмент на човешката психика. Ако беше толкова просто, учените отдавна щяха да са изобретили храна на таблетки... Важен е вкусът на храната. Освирепели от глад поглъщаме огромно количество, но не получаваме удовлетворение. Друг път от 2 хапки се засищаме... Ако искаме да развием по-добри качества като хора, трябва да ядем по-добра храна... Кои храни са най-чисти според аюрведа - с риск да засегна емоционално голяма част от българите ще кажа, че туршия, лютеница, сладко и компот не са добри храни”. Юрий Ковачев
”Fast food (бързото хранене) може да бъде здравословна и вкусна храна. Важен е готвачът, технологиите на готвене и качеството на продуктите. Храната е важна, без да я издигаме в култ. Осъзнатото хранене е част от осъзнатото живеене”. Джун Йошида
И след толкова дълго говорене за храна, гладната публика беше нахранена със здравословни ястия, макар и след половинчасово чакане на безкрайната опашка. (Тук организаторите да си вземат поука - по-добрият вариант явно е в готовите обедни пакети, както беше на форум "Родителство"). Дошлите опитаха био рецепти и нови продукти – био кисело мляко; сурови шоколадови бонбони от моркови, мини стек с кашу и зеленчуци и сос от манатарки; сайтан, темпе, колбас от житен протеин; любопитни салати от ръж, овес, нахут и киноа – изненадващи вкусове и съчетания, различни от традиционните ястия на трапезата ни. Може би това е храната на бъдещето - за модерни и здрави хора.
Снимка Az-jenata.bg: Маги Малеева и Йордан Жечев - модератори на форума
Вижте:
Снимки от форум "Храна"
и още:
Колко струва обедната почивка?
Децата и здравословното хранене
Храната и раковите заболявания
Обявявам война на полуфабрикатите