Коледен пазар за трапезата

16.12.2010г. / 12 25ч.
Ивет Лолова
Коледен пазар за трапезата

За около 15 лв. ще купите сушени плодове и ядки за трапезата за Бъдни вечер и Коледа. Пълен хаос има в цените заради различните фирми и грамажи, а като резултат забързаният купувач трудно може да пресметне кое излиза по-изгодно.

На Бъдни вечер, Коледа и Нова година трапезата ни не може без сухи плодове и ядки. Особено на Бъдни вечер те са задължително и традиционно присъстват на масата. Внимавайте да не се нахвърлите на тях като предястие, може да си напълните стомаха и почти да не ви остане място за празничната вечеря. Най-добре вървят със следобедното кафе или чай или малко след вечерята.

В някои семейства не приготвят ошав, защото никой не го яде. Май и децата не го обичат. Вместо това слагат:

1. В първата купа - микс от сухи плодове – смокини, фурми, стафиди. Може би си струва да купите по-скъпи, но меки плодове. Аз лично изключвам сините сливи, защото никой вкъщи не ги обича.

2. Във втората купа - микс от сурови ядки – орехи, лешници, бадеми, кашу. Важно е ядките да са сурови – така са най-полезни. Избягвайте фъстъците – те са най-мазни и калорични и най-тежки за стомаха, особено пържените.

Има и вариант да сервирате ядките, смесени със сухите плодове.

3. В трета купа - микс от захаросани ядки като малко празнично отклонение от здравословните канони. Приготвянето им е лесно и може да ги направите още сега. След това ги скрийте в някой шкаф, за да не се изкушите и да ги изядете преди празниците.

Не купувайте смокини, които са покрити с бял прах, защото това означава, че са много стари. Фурмите не трябва да са сбръчкани, защото са прекалено сухи. Обърнете внимание на срока на годност, като при насипните трябва изрично да попитате продавача. Много вкусни сурови орехи купувам от пазара на ул. "Граф Игнатиев", където си пише, че са тазгодишни и ти дават да пробваш, което не можеш да направиш с опакованите.

Да опишем цените. Трите купички приблизително ще ни струват около 15 лв., като, разбира се, зависи от това колко членно е семейството и колко са гостите.

Често по-скъпата цена означава, че ядките/сухите плодове са по-качествени и по-пресни. Най-скъпи от сухите плодове са кайсиите следвани от сушените банан, ананас, череши и др. екзотики.

В цените цари пълен хаос. Объркването идва в различните грамажи на опаковките, като насипните също са обявени на етикета по няколко начина – на места цената е на килограм, а на други – за 100 г.

Ето колко струват сурови ядки и някои сушени плодове на 2 места в София:
В хипермаркет в Лозенец:

Сурови ядки 100 г
орехи  - 2.00 лв.
кашу - 1.30, 1.90 лв.
лешници белени - 2.60 лв.
лешници небелени - 2.30 лв.
шамфъстък – 100 г. - 2.58 лв.
бадеми - 2.20 лв.

Сушени плодове
чиния фурми - 400 г - 2.45 лв., а за 200 г от друга фирма - 3.09 лв., за килограм - 6.19 лв.                   
чиния смокини - 200 г - 2.49, 3.75 лв.
чиния кайсии -  200 г. - 3.00 лв.
стафиди - 100 г - 0.55 лв.

Пазар на "Младост 2":
Сурови ядки

орехи - 500 г, цели - 3.00 лв., счукани - 4.50 лв.
кашу - 500 г - 13.00 лв., 100 г - 0.90 лв.
лешници - 500 г - 12.00 лв., 100 г - 3.00 лв.
бадеми - 500 г - 7.00 лв., 100 г - 1.00 лв., 100 г - 2.20 лв.
фъстъци - 500 г - 2.50-3.50 лв.

Сушени плодове
фурми - 500 г - 3.20 - 4.20 лв.
смокини - 500 г - 6.00 - 7.50 лв.
сини сливи - 200 г - 1.50 - 3.20 лв.
стафиди - 500 г  - 1.00 - 2.50 лв.
сушени ябълки - 200 г - 1.50 - 2.00 лв.

Купете сушените плодове и ядки още този уикенд, за да си помогнете с коледния пазар.

Щастливо и весело настроение на Бъдни вечер и Коледа и сладка коледна трапеза!

Как да направим захаросани ядки за празниците

Вижте още:
Яжте ядки срещу рак на гърдата
Цените на ядките и сушените плодове - ноември 2008

Няколко ефектни рецепти със сушени плодове и ядки:
Домашни бонбони с елда и тахан
Френски галет със смокини и стафиди
Коледни ореховки

Коментирай