Елда, овес и жито влизат в пролетните салати

20.04.2011г. / 13 36ч.
Ивет Лолова
Елда, овес и жито влизат в пролетните салати

Пролетта съвсем естествено ни кара да минем на по-лека храна и по-често да ядем пресни пролетни зеленчукови салати. За да бъдат те още по-засищащи и полезни, можем да прибавим към тях зърнени и житни храни.

\n

Освен традиционния и познат ориз, може да разнообразите менюто си с елда (гречка), овес, просо, ечемик, пшеница, спелта или лимец (вид пшеница), киноа.

\n

Ползи за здравето:
Зърнените и житните храни съдържат фибри, целулоза и баластни вещества. Всички те стимулират обмяната на веществата в организма и помагат храната да се усвои по-пълноценно. Богати са на минерали и микроелементи: калций, магнезий, силиций и желязо; витамин E и витамини от групата B и др. Източници са на пълноценни протеини.

\n

Приложение:
Зърнените храни може да се ядат на закуска (мюсли), основно ястие, салата или десерт. Ето как може да ги приготвите с прясна зеленчукова салата.

\n

Начин на приготвяне:
Зърната се накисват от вечерта и на другия ден се сваряват до готовност. Отцеждаме ги в гевгир и ги оставяме да изстинат. След като сме нарязали зеленчуци по избор, прибавяме на порция по 1-2 с. л. овес, ечемик, просо, елда или жито по избор. Сварените зърна може да замените с кълнове.

\n

Примерни рецепти:
Настъргани моркови с просо, сол, лимонов сок, зехтин и магданоз.

\n

Маруля с репички, краставици, зелен лук и ечемик, лимонов сок, сол, зехтин.

\n

Червени чушки с елда, зелен лук, магданоз, сол, лимонов сок, зехтин.

\n

Прясно зеле с моркови, жито, копър, сол, лимонов сок, зехтин.

\n

Салата „Табули“ с елда.

\n

Къде ще ги намерите:
В хипермаркетите на щанда с диетичните продукти; в диетичните магазини; в био-магазините.

Не бъдете скептични, не си мислете, че овесът, просото и ечемикът са само фураж за животните или храна за птичките. Те са пълноценни хранителни продукти и заслужават да присъстват на трапезата на хората, които искат да се хранят разнообразно и здравословно.

\n

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
didatzeni ( преди 12 години )
На мен пък ми звучи хем вкусно,хем здравословно.Благодаря за добрата статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
рали ( преди 12 години )