Пролетта съвсем естествено ни кара да минем на по-лека храна и по-често да ядем пресни пролетни зеленчукови салати. За да бъдат те още по-засищащи и полезни, можем да прибавим към тях зърнени и житни храни.
\nОсвен традиционния и познат ориз, може да разнообразите менюто си с елда (гречка), овес, просо, ечемик, пшеница, спелта или лимец (вид пшеница), киноа.
\nПолзи за здравето:
Зърнените и житните храни съдържат фибри, целулоза и баластни вещества. Всички те стимулират обмяната на веществата в организма и помагат храната да се усвои по-пълноценно. Богати са на минерали и микроелементи: калций, магнезий, силиций и желязо; витамин E и витамини от групата B и др. Източници са на пълноценни протеини.
Приложение:
Зърнените храни може да се ядат на закуска (мюсли), основно ястие, салата или десерт. Ето как може да ги приготвите с прясна зеленчукова салата.
Начин на приготвяне:
Зърната се накисват от вечерта и на другия ден се сваряват до готовност. Отцеждаме ги в гевгир и ги оставяме да изстинат. След като сме нарязали зеленчуци по избор, прибавяме на порция по 1-2 с. л. овес, ечемик, просо, елда или жито по избор. Сварените зърна може да замените с кълнове.
Примерни рецепти:
Настъргани моркови с просо, сол, лимонов сок, зехтин и магданоз.
Маруля с репички, краставици, зелен лук и ечемик, лимонов сок, сол, зехтин.
\nЧервени чушки с елда, зелен лук, магданоз, сол, лимонов сок, зехтин.
\nПрясно зеле с моркови, жито, копър, сол, лимонов сок, зехтин.
\nСалата „Табули“ с елда.
\nКъде ще ги намерите:
В хипермаркетите на щанда с диетичните продукти; в диетичните магазини; в био-магазините.
Не бъдете скептични, не си мислете, че овесът, просото и ечемикът са само фураж за животните или храна за птичките. Те са пълноценни хранителни продукти и заслужават да присъстват на трапезата на хората, които искат да се хранят разнообразно и здравословно.
\nПрочетете още: