Пълнозърнестото брашно е основната съставка на пълнозърнестите хлябове „Вита Баланс“ и „Вита Силует“. То е прахообразна субстанция, получена чрез смилане на цялото зърно . Думата „пълнозърнест“ се отнася до факта, че всички части на зърното ( трици, зародиш и ендосперм ) се използват и нищо не се губи в процеса на смилане на брашното. Това е в контраст с белите рафинирани брашна, които съдържат само ендосперм. Тъй като цялото брашно съдържа останките на всички части на зърното, то е видоизменено и е с бежово-кафеникав цвят.
Какво съдържа зърното?
Устройството на зърното е сходно при всички зърнени култури.
Важно е да помним, че фините брашна се произвеждат от средния слой на зърното, а пълнозърнестите – и от трите слоя.
Пшеничният шрот е първият продукт, който се получава при процеса на смачкването на цялото зърно. Така се запазват всички съставящи зърното елементи – трици, зародиш, брашно, грис. Получава се т. нар. едър шрот. Триците са богати на влакнини и баластни вещества ( фибри – по-популярното понятие). Те не се усвояват от организма, но създават чувство на ситост и по този начин понижават риска от увеличаване на теглото, прочистват червата, подпомагат отделителната система, стимулират функциите на стомашно-чревния тракт и намаляват риска от запек, хемороиди и някои ракови заболявания.
Хлябовете „Вита Силует“ се приготвят от пшеничен шрот без в тях да се влага бяло фино брашно.
Пълнозърнестото пшенично брашно съдържа повече протеини и нишесте от пълнозърнестото ръжено брашно, но по-малко хранителни влакнини. Същевременно, пълнозърнестите брашна имат по-високо съдържание на хранителни и биологично активни вещества от по-фините брашна. В най-фините се съдържат под 50% от количеството на витамин E, витамин B6, пантотенова киселина, манган, магнезий, мед, цинк, хранителни влакнини, налични в пълнозърнестото брашно. По-слабо са представени и протеините.
С какво пълнозърнестите хлябове превъзхождат белите видове хляб приготвени от бяло фино брашно?
Пълнозърнестите хлябове „Вита“ осигуряват оптимален внос на витамини в балансирано съотношение и микроелементи, участващи в кръвотворенето – желязо, мед, манган, които се съдържат най-вече в обвивките и зародиша на зърната.
Пълнозърнестите хлябове са ценен източник на селен, който има антиоксидантно действие и неутрализира вредните свободни радикали. Те имат свойството да забавят усвояването на приетата с храната глюкоза, като по този начин предотвратяват рязкото повишаване на кръвната захар след хранене.
Приемът на пълнозърнест хляб „Вита“ на сутрешна закуска осигурява енергиен заряд за целия ден. Съдържащите се в него полизахариди (сложни комплексни въглехидрати) са източник на постоянен приток на монозахариди (глюкоза и фруктоза) към „активните“ органи – мускули, сърце и мозък.
Консумирането на пълнозърнест хляб повишава настроението, благодарение на витамини B и триптофана, от който се продуцира серотонин – хормон на щастието.
Как да познаем, че един хляб е истински пълнозърнест?
Една от основните препоръки за здравословно хранене, изготвени от експерти на Национален център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ), гласи: „Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб“.
Хлябовете „Вита Силует ръжен“ и „Вита Силует с кълнове“ са клинично тествани. Изследванията върху метаболитната компенсация и телесното тегло при пациенти с неинсулинозависим захарен диабет и наднормено тегло за период от шест седмици са показали множество положителни резултати. Препоръката на екипа лекари, провели изследването, е хлябовете „Вита“ да станат част от профилактичната диета на българина.