Сладоледът през зимата закалява, но и разболява. Леденият десерт през мразовито време е само за мазохисти – сигурно така си мислят някои. Други го обичат през четирите сезона.
Зимният сладолед закалява гърлото
Има логика – както закаляваме тялото си с контрастни температури, така тренираме и гърлото. С редовното ядене на сладкия леден крем си изработваме локален имунитет – само внимателно и постепенно с тренировките. Все пак избягвайте да го ядете на улицата, при минусови температури, идеалният вариант е – вкъщи или в ресторант.
Зимният сладолед ни дава калории и енергия
Сладоледът е направен от мляко и сметана – следователно има много витамини и минерали. Това го прави калорична и енергийна храна, съвсем подходяща за студеното време.
Зимният сладолед е като психотерапия
През студеното, гледайки снимките си от плажа, ни става топло и хубаво на душата, и на тялото. Сладоледът също ни навява асоциации с 30-градусови температури, сламена шапка, рокля с презрамки и т. н. Така зимният ден става по-малко студен и неуютен.
Разбира се, сладоледът през зимата има противопоказания. Ако го ядем, когато кашляме или сме премръзнали, има опасност да настинем. Друго важно условие е да се яде бавно, защото може да получим главоболие още с първата хапка. Причината е, че когато ядем сладолед, температурата на тялото ни много бързо се понижава, съдовете се свиват и намалява притокът на кръв към главния мозък.
Ако пък не ядете често сладолед, защото не е здравословен (съдържа сухо мляко, суха сметана и мнооого консерванти, оцветители и стабилизатори), можете да си направите домашен сладолед по ваш вкус и цвят.
Прочетете още: