Редовната консумация на бял ориз увеличава вероятността за развиване на диабет тип 2, доказаха американски учени от университета Харвард. Причината е, че белият ориз е от храните, които имат висок гликемичен индекс – скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма. Колкото е по-висок гликимичният индекс на храната, толкова по-голям е рискът да се развие болестта. В същото време хранителните вещества в белия ориз са много по-малко в сравнение с кафявия ориз, който съдържа повече фибри, магнезий и витамини, вещества, които намаляват риска от диабет 2.
Жените консумират повече бял ориз от мъжете, като според учените рискът от диабет тип 2 се увеличава с поне 10% с всяка порция от 150 г бял ориз.
Снимка: Reuters
Прочетете още: