Произведените в ЕС плодове и зеленчуци са за предпочитане, тъй като турските по-често съдържат пестициди. Това е препоръка на организацията „Грийнпийс“, която се базира на изследване на 76 различни вида зеленчуци и плодове, продавани в периода 2009-2010 г. в различни страни от Европа. В около 80% от тестваните плодове и над 55% от зеленчуците е установено съдържание на пестициди.
Особено високи количества от токсичните вещества са открити в чушки, круши и грозде, тиквички и грейпфрути, произведени в Турция, съобщава немскоезичният сайт на „Грийнпийс“, цитиран от Dnevnik.bg. Сходен проблем е установен и при бамя и люти чушки от Индия и Тайланд. Наднормени нива на пестициди са открити и в марули от Белгия, Холандия и Италия.
Наръчникът на „Грийнпийс“ съветва германските потребители като цяло да предпочитат плодове и зеленчуци, отгледани в ЕС, пред произведените в Турция или отвъд океана, съобщава сайтът на организацията.
Снимка: Reuters
Прочетете още: