Не само редовните тренировки ще държат сърцето ви във форма, но и правилната храна, чрез която ще регулирате холестерола и кръвното налягане и ще намалите като цяло риска от сърдечни заболявания.
Боровинките, спанакът, червеното вино и гроздовият сок са силни антиоксиданти, които предотвратяват сърдечни заболявания, намаляват нивото на вредни мазнини, лошия холестерол и кръвната захар. Съдържащият се в спанака магнезий контролира кръвното налягане.
Ядките и сьомгата са богати на омега-3 мастни киселини, които се борят с триглицеридите и лошия холестерол като позволяват на кръвта да тече нормално през кръвоносните съдове.
Заменете месото в менюто си с храни, съдържащи соя, като например тофу, за да намалите холестерола. Бобовите растения имат същото действие, но и влияят добре на инсулиновата резистентност.
Зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които познаваме още като „полезни мазнини“, защото не се натрупват в организма.
Прибавяйте в ястията си и следните полезни подправки: канела, джинджифил, къри, червен пипер, мента.
Снимка: Reuters
Прочетете още: