Пъпешът е един от синонимите на лятото – ароматен, вкусен, полезен, красив.
Той идва от Средна Азия, където се е отглеждал още преди 5000 години. В Европа се появява на пищните трапези на римляните и гърците.
Днес са селектирани над 600 сорта пъпеши. На нашия пазар има доста по-ограничен избор, но все е напълно достатъчен, за да ни разхлади през лятото и да искаме да хапваме отново и отново.
Пъпешът е богат източник на различни жизненоважни витамини като витамин C, витамини A, E, B, както и различни видове микроелементи като калий. Богат е на целулоза, пектин, гликоза и фруктоза, както и на влакнини. Благодарение на всичко това е излишно да споменаваме, че е много полезен. Намалява риска от сърдечносъдови заболявания, подобрява изхвърлянето на „лошия холестерол“.
Той е предпочитан при разтоварващи дни и диети, тъй като прочиства идеално стомашно-чревния тракт и има слабително действие.
В народната медицина пъпешът се използва за премахване на глисти, камъни в бъбреците. Компреси от пъпеш на гърдите облекчават астма и бронхит, а отвара от семките на пъпеша лекува болежки на отделителната система. Използва се и за лечение на различни възпаления, ревматизъм, хемороиди.
В домашната козметика пъпешът се използва за избелване на пигментни петна.
И стигаме до най-вкусната част – пъпешът може да се използва за всякакви вкусни летни десерти като мелби, сладкиши, за основа на коктейли или просто класиката пъпеш с мед и орехи.
Когато искаме да впечатлим някого, отново можем да се доверим на пъпеша – издълбаваме го и го пълним с ягоди, грозде, череши... каквото имаме в момента – красиво, вкусно, сближаващо.
Снимка: Вергиния Генова
Прочетете още: