По-малко секс и сладолед – съвети на китайската медицина за зимата

Здрави и щастливи с препоръките на тибетските лекари

07.12.2012г. / 13 43ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Основният принцип на тибетците през зимата е „по-малко горчива храна, повече кисела“. В западната медицина може да се намерят съответствия на това правило. Появата на афти в устата, сухота в гърлото и носа, суха кожа, кашлица, запек – всичко това е заради „сухостта в целия организъм“. От гледна точка на западната медицина, причините за тези състояния са нарушения в обмяната на течностите в организма и недостатъчност на храносмилателни сокове в жлъчката и стомаха.

Свързани статии

Зимата е период на студ, замиране, затихване на всички процеси. Имаме склонност към преумора, кръвообращението се забавя, съществува висок риск от простудни заболявания и болести на сърдечносъдовата и нервната системи. За сметка на това дейността на бъбреците се активизира. Енергетически бъбреците „хранят“ наследствената енергия, свързана с жизнеността на организма, пикочо-половата система, съпротивляемостта си към патогенните фактори, особено по отношение на студа, осигуряват обмена на вода в организма, контролират състоянието на косата.

Препоръки:

  • Избягвайте студа, влагата, преумората, преохлаждането, излишното сексуално натоварване (отслабва бъбреците)
  • Препоръчва се сутрин да се изпълнява Слънчевия поздрав и особено за възрастните хора, но и за всички възрасти – за стимулиране на кръвообращението да се прави разтриване на тялото със сусамово масло, с памучна ръкавица.
  • Повече сън, отколкото през лятото – да се ляга не по-късно от 22-23 ч.
  • Полезни са сауните и горещите вани.
  • Медитация.

Общи правила за храната през зимата:

  • Храната трябва да е термично обработена, а суровите ястия да са сведени до минимум.
  • Засищаща, плътна храна.
  • Изключване на всякакви студени напитки като сладолед и сокове с мента.
  • Китайските лекари отделят голямо значение на вкуса на храната и препоръчват да се ядат всичките пет вкуса – кисел, горчив, сладък, лютив и солен – на едно хранене или поне в течение на един ден.

За профилактика на простудните заболявания:

  • Увеличаване на количеството на продукти с противовъзпалително действие – зеле, лимон, моркови, морски зърнастец, орехи, магданоз, тиква, чесън.
  • Пресни сокове от моркови, ябълка, цвекло, тиква, цитруси
  • Кълнове от пшеница, овес, грах и др.
  • Подправки – хрян, горчица, лук, чесън, джинджифил, кориандър, мускатово орехче
  • Адаптогени – женшен и китайски лимонник.

Общи съвети:

  • Говорете по-малко.
  • Усмихвайте се искрено и пълнете сърцето си с любов – най-добрата профилактика срещу всички болести.
  • По-рядко се безпокойте, повече действайте.
  • Развивайте силата на ума.
  • Управлявайте половото си влечение, не му позволявайте то да управлява вас.
  • Дръжте главата, шията и краката топли.
  • Мъдрост в храненето.
  • Бъдете умерени във всичко.
  • Радостта увеличава количеството на жизнената ви енергия – Ци.
Коментирай